Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica za zločine u Bosanskom Brodu

tuzilastvo-bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zdravka Marinića, rođenog 1. augusta 1959. godine u Šušnjarima-opština Derventa, nastanjenog u Slavonskom Brodu, državljanina BiH i Hrvatske.

Optuženi se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u vremenskom periodu od druge polovine mjeseca marta do jula 1992. godine, kao zapovjednik vojne policije 101. brigade HVO-a u Bosanskom Brodu, a nakon toga u svojstvu koordinatora između Službe javne sigurnosti i vojne policije u Bosanskom Brodu, nadležan za logore i zatočeničke objekte formirane u zgradi Stanice policije, u prostorijama upravne zgrade na fudbalskom stadionu FK „Polet“ i u prostorijama skladišta Robne kuće Beograd-„Tulek“ u Bosanskom Brodu, kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija i počinio ratne zločine nad žrtvama civilima srpske nacionalnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je zajedno sa drugim njemu poznatim pripadnicima vojne jedinice lično sudjelovao u počinjenju zločina, na način da je naređivao i podstrekavao nezakonito zatvaranje civila, ubijanja, kao i fizičko i psihičko zlostavljanje zatočenih civila.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane, pa je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više zatvorenika, a neki od zatvorenika odvedeni su na prinudni rad nakon čega im se gubi svaki trag, da bi nakon rata žrtve bile pronađene i ekshumirane.

Optuženi se tereti da je sam i sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u mučenjima, zlostavljanjima i premlaćivanjima zatvorenika srpske nacionalnosti, koji su tučeni i zlostavljani na naročito surov način, kao i da nije učinio ništa kako bi spriječio ili kaznio počinioce ovih zločina.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.