BiH

Protiv Omera Tokalića

Podignuta optužnica zbog poreske utaje više od pola miliona maraka

29/07/2020

Optužnica tereti Tokalića da je, ne pružajući podatke koji su od bitnog uticaja za utvrđivanje poreske obaveze, te pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegao plaćanje PDV-a

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu koja Omera Tokalića /53/ tereti za poresku utaju u iznosu od 525.215 KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tokalić je optužen da je od 2012. do 2016. godine u svojstvu osnivača i ovlaštenog lica u pravnom licu “KiB” /K&B/ eksport-import” Busovača, postupao protivno zakonskim odredbama koje definištu prijavu i plaćanje poreza na dodatnu vrijednost.

U optužnici se navodi da Tokalić, za ostvareni promet nije prijavio putem PDV prijava porez u ukupnom iznosu od 525.215 KM, tako što je suprotno zakonu koristio pravo za odbitak ulaznog PDV-a pri nabavci opreme i objekta trgovačkog centra u Kaknju, kao i prometovao različitu robu ne prijavljujući PDV, a nije platio ni PDV za robu koju je zadržao za vlastite potrebe.

Optužnica tereti Tokalića da je, ne pružajući podatke koji su od bitnog uticaja za utvrđivanje poreske obaveze, te pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegao plaćanje PDV-a i oštetio budžet i sve građane BiH za iznos od 525.215 KM, čime je počinio krivično djelo poreske utaje ili prijevare.

Optužnica, koju je podigao tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, proslijeđena je Sudu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.