Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta prva optužnica za negiranje genocida

vojin pavlović
FOTO: Radio Slobodna Evropa

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BIH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića, rođenog 1976. godine u Bratuncu, državljanina Bosne i Hercegovine, vodi se drugi krivični postupak pred Sudom BiH.

On se tereti da je, od juna pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11. jula te godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama MKSJ i Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.