Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sedam osoba

Podignuta optužnica protiv carinika koji su radili sa švercerima automobila

granicni prijelaz

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organiziranog kriminala, te primanja i davanje dara ili drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv sedam osoba među kojima su šefovi i djelatnici carinskih ispostava i špediterskih agencija.

Optužnicom su obuhvaćni: Amir Harbaš, rođen 1963. u Cazinu, uposlen kao šef CI Velika Kladuša; Adnan Topić, rođen 1973. u Bihaću, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša; Mersud Sijamhodžić, rođen 1966. u Bužimu, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša; Safet Durić, rođen 1965. u Bužimu, vlasnik špediterske agencije Veds-Šped d.o.o. Velika Kladuša; Mirsen Ćano, rođen 1975. u Sarajevu, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša; Elvis Saračević, rođen 1988. u Bihaću i Edin Pjanić, rođen 1969. u Cazinu, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša.

Optuženi se terete da su tokom 2018. i 2019., nakon što je optuženi Harbaš osnovao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, a kojoj su pristupili ostali optuženi, radi sticanja nezakonite imovinske koristi činili zlouporabe službenih položaja i ovlasti prilikom procesa carinjenja, kojima su za sebe i druge osobe ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

Oni se terete da su zloupotrebom svog položaja, od uvoznika zahtijevali i primali dar u različitim novčanim iznosima, kako bi koristeći mogućnost određivanja raspona carinske osnovice za carinjenje polovnih automobila i raznih roba prilikom uvoza u BiH, vršili nezakonito umanjenje carinskih dadžbina, čime bi sebi priskrbili nezakonitu imovinsku korist, a nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine i svim građanima.

U optužnici je dokumentirano više slučajeva uvoza polovnih automobila, tehničkih i kućanskih aparata i druge robe, prilikom kojih je zahtijevano davanje dara u različitim novčanim iznosima.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organiziranog kriminala, te primanja i davanje dara ili drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i vještaka te prilaganjem više desetina dokaznih materijala, saopćeno je iz te institucije.