BiH

sedam osoba

Podignuta optužnica protiv carinika koji su radili sa švercerima automobila

05/12/2019

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organiziranog kriminala, te primanja i davanje dara ili drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv sedam osoba među kojima su šefovi i djelatnici carinskih ispostava i špediterskih agencija.

Optužnicom su obuhvaćni: Amir Harbaš, rođen 1963. u Cazinu, uposlen kao šef CI Velika Kladuša; Adnan Topić, rođen 1973. u Bihaću, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša; Mersud Sijamhodžić, rođen 1966. u Bužimu, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša; Safet Durić, rođen 1965. u Bužimu, vlasnik špediterske agencije Veds-Šped d.o.o. Velika Kladuša; Mirsen Ćano, rođen 1975. u Sarajevu, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša; Elvis Saračević, rođen 1988. u Bihaću i Edin Pjanić, rođen 1969. u Cazinu, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša.

Optuženi se terete da su tokom 2018. i 2019., nakon što je optuženi Harbaš osnovao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, a kojoj su pristupili ostali optuženi, radi sticanja nezakonite imovinske koristi činili zlouporabe službenih položaja i ovlasti prilikom procesa carinjenja, kojima su za sebe i druge osobe ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

Oni se terete da su zloupotrebom svog položaja, od uvoznika zahtijevali i primali dar u različitim novčanim iznosima, kako bi koristeći mogućnost određivanja raspona carinske osnovice za carinjenje polovnih automobila i raznih roba prilikom uvoza u BiH, vršili nezakonito umanjenje carinskih dadžbina, čime bi sebi priskrbili nezakonitu imovinsku korist, a nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine i svim građanima.

U optužnici je dokumentirano više slučajeva uvoza polovnih automobila, tehničkih i kućanskih aparata i druge robe, prilikom kojih je zahtijevano davanje dara u različitim novčanim iznosima.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organiziranog kriminala, te primanja i davanje dara ili drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i vještaka te prilaganjem više desetina dokaznih materijala, saopćeno je iz te institucije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.