Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dok traje pandemija

Podijeljene stolice u upravnim i nadzornim odborima javnih ustanova

zgrada-kanton-sarajevo-1

Vlada je, a na prijedlog resornog ministra, imenovala i dobro poznata imena iz političkog života

Nova kantonalna većina u prethodnih nekoliko sedmica, dok je javnost okupirana pandemijom, imenovala je nove članove upravnih i nadzornih odbora nekih javnih ustanova, piše Žurnal.

Prve su na red došle ustanove iz oblasti zdravstva. Osim kadrova koji su uposleni u tim institucijama, a od kojih su neki i ranije bili u ovim tijelima, Vlada je, a na prijedlog resornog ministra, imenovala i dobro poznata imena iz političkog života.

Imenovanja su uslijedila nakon što je Ministarstvo zdravstva poništilo ponovljene konkurse za imenovanje upravnih i nadzornih odbora objavljene u decembru, u vrijeme bivše Vlade KS-a.

Tako je u Zavod za sportsku medicinu KS za člana upravnog odbora imenovan Haris Zahiragić, odnedavno član predsjedništva Stranke demokratske akcije, bivši predsjednik SPUS-a, i uposlenik Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U UO Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata KS-a imenovana je Muvedeta Butmir-Čedić, desna ruka direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Direktorica Doma zdravlja Ilijaš Amra Matoruga članica je SBB-a. Imenovana je u nadzorni odbor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. I Ifeta Isović (Zavod za medicinu rada) članica je SBB-a.
Iz Ilijaša je i predsjednik zdravstvenog savjeta ove Općine Anel Bumbulović. Bumbulović, član Stranke demokratske akcije, u UO je Zavoda za bolesti ovisnosti KS-a. U istoj su stranci i doktorica Ezrema Boškailo – SDA (UO Zavod za bolesti ovisnosti) i doktor Rusmir Baljić (UO Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata).

Ermin Veličanin (Zavod za hitnu medicinsku pomoć) član je DF-a. Veličanin je nedavno postavljen i za opunomoćenika u Toplanama Sarajevo.

Vlada je do sada imenovala sljedeće vršioce dužnosti predsjednika i članove upravnih i nadzornih odbora:

Zavod za sportsku medicinu KS: Dževad Vrabac (v.d. predsjednika), te članove: Nermina Bešić, Smail Salkić, Adnan Podžo, Haris Zahiragić.

JU Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata UNSA: Alen Džubur (predsjednik), Alden Radonja, Amra Matoruga.

NO Zavod za medicinu rada KS: Kenan Kekić (predsjednik, inače izvršni direktor Eurofarm centra), Ifeta Isović, Mithat Čizmić.

UO Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS: Sanela Rošić-Ramić (predsjednica), Ermin Veličanin, Enisa Bećarević, Mirsada Murtić, Haris Mujanović.

NO Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS: Amela Ramadani Podžo (predsjednica), Sabaheta Osmanović, Meliha Šarac.

UO Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata KS: Muamer Bešlija (predsjednik), Muvedeta Butmir-Čedić, Benjamin Vojniković, Rusmir Baljić, Bekir Rovčanin.

UO Zavod za bolesti ovisnosti KS: Osman Sušić (predsjednik), Alen Kekić, Anel Bumbulović, Enisa Mešić, Ezreima Boškailo.

UO Dom zdravlja KS: Abud Sarić (predsjednik), Milan Mandilović, Saša Mandić, Dinko Remić, Aida Kikić.

Nema sumnje da će, kako to obično i biva, dobar dio direktora javnih ustanova biti smijenjen, baš kao i sada već bivši direktor Doma zdravlja KS Mehmed Kulić.

Nakon što je nova vlada imenovala dio upravnih i nadzornih odbora otvara se put za postavljanje novih kadrova.