Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podnesena krivična prijava protiv reisa Kavazovića

BiH

20160617_2_17553064_11407537_Web

Organizacije srpskih žrtava rata sa teritorije regije Birač su danas Tužilaštvu BiH dostavile krivičnu prijavu protiv Huseina ef. Kavazovića, poglavara Islamske zajednice u BiH. Krivična prijava je podnijeta zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, u govoru prilikom posjete Islamskoj zajednici Švajcarske i Lihtenštajna, krajem prošlog mjeseca.

“Govor gospodina Kavazovića je izazvao veliku duševnu bol među porodicama srpskih žrtava sa ovog područja i mi smo se odlučili da podnesemo ovu prijavu”, rekla je Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Prilikom svog govora u Švajcarskoj, Husein ef. Kavazović je pozvao Bošnjake da se registruju i glasaju u Srebrenici i na taj način ne dozvole da “vlah” vlada ovom opštinom.

“Ovakvim govorom gospodin Kavazović je svjesno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima na ovim područjima”, navela je Radojka Filipović.

20160617_2_17553064_11407538_Web

Kako kažu predstavnici porodica srpskih žrtava, oni su čekali da nadležne institucije BiH urade ono što je u njihovoj obavezi i podnesu tužbu protiv Kavazovića, ali pošto se to nije desilo, prinuđeni su na ovaj korak.

Krivičnu prijavu je podnijelo osam organizacija: Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac, Udruženje logoraša regije Birač, Udruženje nestalih lica Bratunac-Srebrenica, Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik, Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Vlasenica, Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Šekovići i Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Osmaci.