BiH

Vlada Kantona Sarajevo

Podnesena krivična prijava protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad

11/03/2019

U Višegradu je jučer, Udruženje Ravnogorski pokret Višegrad, uz prethodnu javnu najavu, organizovalo javno okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta

Vlada Kantona Sarajevo, duboko osuđujući svaki oblik protupravnog djelovanja koje za posljedicu ima uznemiravanje javnosti, podnijela je Krivičnu prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog toga što su organizovali obilježavanje godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića čime su javno izazivali, odnosno raspirivali nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, na osnovu čega postoje osnovi sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 145 a. u vezi sa članom 35. KZ BiH-a, saopćila je Press – služba KS.

U Višegradu je jučer, Udruženje Ravnogorski pokret Višegrad, uz prethodnu javnu najavu, organizovalo javno okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta povodom obilježavanja godišnjice hapšenja osuđenog četničkog generala i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.

“Krivična prijava je podnešena i protiv NN lica, zbog toga što su javno izvikivali parole i pjevali pjesme koje u sebi sadrže upućivanje ozbiljnih prijetnji po život ili tijelo osoba druge nacionalnosti. Na osnovu osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 224. KZ BiH u vezi člana 21. KZ BiH, a sve u vezi sa članom 31. KZ BiH-a, krivična prijava je podnijeta i protiv NN lica zbog toga što su, kao odgovorna lica propustili poduzeti propisane mjere i radnje sa ciljem sprečavanja okupljanja koje u sebi ima obilježja krivičnog djela čime su, prvoprijavljenim direktno omogućili javno izazivanje, odnosno raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, navedeno je iz Vlade KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.