Podrška aktivnostima UIO od strane Maureen Cormack i Valentina Inzka

Cormack i Dzakula

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack dala je danas podršku direktoru UIO Miri Džakuli za okončanje radova na novom carinskom terminalu i graničnom prijelazu Gradiška.

Okončanje radova na izgradnji novog carinskog terminala i graničnog prijelaza Gradiška očekuje se u drugoj polovici 2016. godine. Neovisno o izgradnji mosta preko rijeke Save, postojeća carinska ispostava Gradiška će tada iz centra grada biti premještena na lokaciju novog carinskog terminala, koji će se nalaziti na završetku autoputa Banja Luka – Gradiška.

[yuzo_related]

 

Novi carinski terminal će biti smješten na puno veću površinu, koja će moći prihvatiti sve kamione i više neće postojati velike gužve i zakrčenje samog centra Gradiške. Osim toga, svim privrednim subjektima koji vrše spoljno-trgovinsko poslovanje će biti ponuđena bolja i kavlitetnija usluga. Terminal će također imati poseban veći kompleks za detaljan i kvalitetan pregled svih roba koje se uvoze u BiH.

Podsjećam, granični prijelaz Gradiška i carinski terminal, jedini su granični prijelaz I kategorije na sjeveru BiH, gdje se može vršiti promet svih vrsta roba koje zahtijevaju inspekcijski nadzor.

Samo u toku prošle 2014. godine u carinskoj ispostavi Gradiška obrađeno je 116.280 carinskih prijava i ostvaren je prihod od naplate uvoznih dažbina u iznosu od 438 miliona KM.

U sklopu svoje posjete Banja Luci, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, posjetio je danas i Upravu za indirektno oporezivanje gdje se satao sa direktorom Džakulom. Viskog
predstavnika u BiH zanimali su svi procesi koji se dešavaju u UIO kao i ostvareni rezulati Uprave u 2015. godini. Direktor UIO Miro Džakula istakao je da je Uprava zaključno sa 17.09.2015. godine prikupila 4 milijarde i 531 milion KM indirektnih poreza što je povećanje za rekordnih 146 miliona u odnosu na isti period 2014. godine.

Džakula i Inzko

Pored prihoda direktor Džakula je prezentovao informacije oko izgradnje novog carinskog terminala u Gradišci, kao i informaciju o uvođenju novih informatičkih aplikacija, kao što su novi carinski sistem ASYCUDA WORLD i NCTS, koje će biti od velikog značaja za kvalitetniji rad Uprave, ali i olakšanje privrednim subjektima u BiH za obavljanje poslovne aktivnosti u spoljnotrgovinskom prometu.

Visoki predstavnik Valentin Inzko dao je punu podršku u svim budućim aktivnostima UIO i istakao da “upravo rezultati koje Uprava postiže osiguravaju i daljnju punu podršku međunarodne zajednice Upravi za indirektno oporezivanje”.