BiH

Bihać

Podrška Ambasade Švedske u BiH projektima jačanja lokalnih zajednica u USK-u

23/09/2021

Predstavnici Gradske uprave Bihać naglasili su važnost ovakve podrške i saradnje s Ambasadom Švedske u našoj državi

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Stromquist u dvodnevnoj je posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK). Nakon što je jučer boravila u Bosanskom Petrovcu i na lokaciji Prihvatnog centra “Lipa”, danas se sastala sa predstavnicima Gradske uprave Bihać i premijerom USK-a Mustafom Ružnićem.

-Imamo zaista uspješnu dugogodišnju saradnju s Gradom Bihaćem i ostalim gradovima i općinama USK, kada su u pitanju projekti jačanja lokalnih zajednica. Naravno, razgovarali smo o tome, ali i o aktuelnoj situaciji sa migrantima i izbjeglicama. Evidentan je napredak u kompletnom procesu dostojanstvenog smještaja, tretiranja i omogućavanja što normalnijih životnih okolnosti tim ljudima. Sada je itekako primjetan adekvatan angažman nadležnih državnih institucija, s tim da ćemo se mi i dalje zalagati za pravednu raspodjelu ovog tereta na teritoriju cijele države – kazala je ambasadorica Stromquist.

Predstavnici Gradske uprave Bihać naglasili su važnost ovakve podrške i saradnje s Ambasadom Švedske u našoj državi.

-Unazad nekoliko godina zajednički smo realizirali brojne projekte energetske efikasnosti, ekonomskog razvoja, kao i jačanja demokratije i ljudskih prava. Trenutno imamo tri projekta u fazi realizacije, a naravno razgovarali smo i o saradnji u budućnosti. Suvišno bi bilo i isticati angažman Švedske i pomoć kada je u pitanju situacija sa migrantima i izbjeglicama – riječi su savjetnika gradonačelnika Bihaća Edina Moranjkića.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.