Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška kantonalnog ministarstva SOS Dječijem selu na Mojmilu

amela_dautbegovic_sos_selo

Podrška mreži hraniteljskih porodica i zapošljavanje marginaliziranih mladih osoba teme su o kojima je, između ostalog, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović razgovarala danas s nacionalnim direktorom Organizacije SOS Dječija sela BiH Amirom Omanovićem, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Ministrica je izrazila spremnost za podršku resornog ministarstva u realizaciji planiranih budućih aktivnosti ove organizacije i prihvatila poziv za radnu posjetu njenom sjedištu na Mojmilu.

Direktor je upoznao ministricu s radom Organizacije, statusom i planovima za naredni period. Predložio je intenziviranje saradnje resornog ministarstva, Kantonalnog centra za socijalni rad i SOS Dječija sela BiH, s akcentom na hraniteljstvo kroz podršku postojećoj mreži hraniteljskih porodica.

„U ovom smislu kao naredni korak bilo bi dobro organizirati zajednički sastanak na kojem bi se definirao preliminarni nacrt akcionog plana za oblast hraniteljstva te sva druga pitanja vezana za zbrinjavanje djece i mladih koji izlaze iz javne brige“, obrazložio je Omanović.

Sličan prijedlog je dao i kad je riječ o zapošljavanju marginaliziranih mladih osoba, s tim da bi u njegovu realizaciju bili aktivno uključeni Služba za zapošljavanje i Kantonalni centar za socijalni rad.

Ministrica Dautbegović je rekla da cijeni rad ove organizacije na zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja, pomoći porodicama u riziku, kojima prijeti razdvajanje od djece, te aktivnosti koje provode u Centru za rani rast i razvoj, kao i edukativne projekte koje realizuju na području Kantona Sarajevo.