Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posjeta u Tuzli

Podrška međunarodnih organizacija aktivnostima Vlade TK u borbi protiv korupcije

senada dizdarevic

Ministrica Dizdarević goste je upoznala da je jedna od mjera koju je i u svom ekspozeu premijer iznio, upravo borba protiv korupcije a Ministarstvo pravosuđa i uprave je suport Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK

Ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević primila je u službenu posjetu INL-ovog savjetnika za borbu protiv korupcije Erika Larsona, predstavnicu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Draganu Gluhović, predstavnicu Delegacije Evropske unije u BiH Mirnu Brešan i predstavnicu Misije OSCE-a u BiH Lejlu Kablar Sarajlić.

Razlog posjete bilo je upoznavanje s aktivnostima u vezi s uspostavom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona.

Ministrica Dizdarević goste je upoznala da je jedna od mjera koju je i u svom ekspozeu premijer iznio, upravo borba protiv korupcije a Ministarstvo pravosuđa i uprave je suport Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK, te da se ubrzano poduzimaju aktivnosti na kadrovskoj popuni Ureda, jer je to preduslov da Ured počne s provođenjem svojih nadležnosti.

Gosti su također upoznati da je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK, što je prvi korak ka provođenju postupaka prijema državnih službenika i namještenika, te Uredbu o sadržaju i načinu vođenja registra podataka o nosiocima javnih funkcija.

Goste je također zanimao i postupak provjere diploma izabranih dužnosnika i državnih službenika na Tuzlanskom kantonu. Rečeno je da je to aktivnost koju vodi Tim za prevenciju korupcije Vlade TK, koji prati i provođenje Strategije za borbu protiv korupcije TK 2021. – 2024. godina, i da će Tim provoditi te aktivnosti sve dok se Ured ne kapacitira u dovoljnoj mjeri da može preuzeti nadležnosti Tima.

Izrazivši zadovoljstvo aktivnostima koje se poduzimaju gosti su istaknuli da će organizacije iz kojih dolaze pružati podršku u procesima koji slijede, a koji su usmjereni na funkcionisanje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona i efikasano provođenje normativnog okvira iz oblasti prevencije i borbe protiv korupcije.

Sastanku su, pored ministrice Dizdarević, prisustvovali i sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK po ovlaštenju Melvil Ramić i sekretar Ministarstva pravosuđa i uprave TK Mirela Tuzlak, saopćeno je iz Vlade TK.