Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarstvo finansija

Podrška prednacrtima zakona o Upravi za indirektno oporezivanje i trošarinama

UO_INO-200620

Suština prednacrta izmjena Zakona o trošarinama u BiH je da se trošarina plaća na isti način kao i za drugi trošarinski proizvodi, a ne odmah po preuzimanju trošarinskih markica

Prednacrte zakona o Upravi za indirektno oporezivanje i o trošarinama načelno je podržao Upravni odbor navedene institucije na današnjoj sjednici na kojoj su podržane izmjene i dopune legislative iz ove oblasti.

– Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o Upravi za indirektno oporezivanje regulirano je pitanje prikupljanja i obrade osobnih podataka u poslovima koji se tiču indirektnog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim te obvezama da se ispoštuju važeće domaće i europske direktive – kaže se u saopćenju Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Suština prednacrta izmjena Zakona o trošarinama u BiH je da se trošarina plaća na isti način kao i za drugi trošarinski proizvodi, a ne odmah po preuzimanju trošarinskih markica.

Prema daljnjim navodima iz saopćenja, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dostavio je danas i odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH koja također treba da se izjasni o izmjenama zakona o trošarinama s kraja 2018. godine, “čime se uvodi trogodišnji moratorij na trošarine za duhan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu trošarinu”.

Upravni odbor je na današnjoj sjednici usvojio Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava s Jedinstvenog računa za entitete i Brčko Distrikt za razdoblje juli – septembar 2020. godine, po kojoj Federacija BiH pripada 61,90 posto, Republici Srpskoj 34,55 posto te Brčko Distriktu 3,55 posto.