Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USAID

Podrška sudovima i tužilaštvima u cilju zaštite od širenja virusa korona

aaaa

– Tokom pandemije, rad i svakodnevne aktivnosti su otežani, ali svakako najveći prioritet je zaštita na radu i spašavanje života – ističu iz USAID-a

USAID pruža podršku u neometanom radu institucija pravosuđa kroz donaciju opreme za prevenciju širenja zaraze od COVID-19.

Putem projekta ‘Pravosuđe protiv korupcije’ USAID partnerskim institucijama u pravosuđu donira zaštitnu opremu u ukupnoj vrijednosti 20.000 dolara, za sve institucije, koja će uposlenim služiti kao prevencija širenja zaraze u svakodnevnom radu.

Maske za lice, sredstva za dezinfekciju, viziri te zaštitna odijela su već uručeni sudovima i tužilaštvima u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću, te Banjoj Luci u 22 institucije.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick uručila je danas opremu namijenjenu Općinskom sudu Sarajevo, predsjednici suda Janji Jovanović.

– Osim uposlenih, svakodnevno kroz Općinski sud Sarajevo, najveći sud u Bosni i Hercegovini, prolazi veliki broj stranaka te je zaštitna oprema uz preventivne mjere distance ključna za borbu protiv širenja zaraze. Povećani nivo opreza i preventivnih mjera dezinfekcije te korištenje zaštitne opreme doprinijet će smanjenom riziku od širenja zaraze – navodi u saopćenju.

USAID, osim doniranja zaštitne opreme sudovima i tužilaštvima, pruža i podršku institucijama pravosuđa s ciljem bržeg i efikasnijeg procesuiranja predmeta visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala te u borbi protiv korupcije unutar samog pravosuđa.

– Tokom pandemije, rad i svakodnevne aktivnosti su otežani, ali svakako najveći prioritet je zaštita na radu i spašavanje života – ističu iz USAID-a.