zaštiti uglednog člana

Podrška Vijeća Stomatološkog fakulteta prof. Ismetu Gavrankapetanoviću

Ismet Gavrankapetanović

Vijeće Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu moli nadležne institucije da se preispita zakonitost postupanja Ljekarske komore KS

Vijeće Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu donijelo je Odluku kojom daje apsolutnu podršku prof. dr. sci. Ismetu Gavrankapetanoviću, a uvažavajući činjenicu postupanja Etičkog komiteta Ljekarske komore prema uvaženom profesoru.

U saopćenju za javnost Vijeće poziva akademsku zajednicu i Univerzitet u Sarajevu da podrži i zaštiti uglednog člana, u njegovom radu.

– Svjedoci smo da uvaženom profesoru već duže vrijeme poznati „centri moći“ uskraćuju osnovna ljudska prava, kao što je pravo na rad i pravo na izražavanje vlastitog mišljenja odnosno slobodu govora. Pažljivim čitanjem Kodeksa medicinske etike i deontologije stiče se dojam da oni koji su podržali aktivnosti protiv prof. dr. sci. Gavrankapetanovića su, zapravo, oni čija bi se odgovornost trebala ispitati – navodi se.

Vijeće Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu moli nadležne institucije da se preispita zakonitost postupanja Ljekarske komore KS.

– Naime, Ljekarska komora Kantona Sarajevo je, u više navrata dosad, pokazala da radi pod utjecajem „centara moći“, te je svojim postupcima prekršila ljudska prava uvaženog profesora. Svaka šutnja je podrška aktivnostima Ljekarske komore Kantona Sarajevo i „centrima moći“ koji usmjeravaju rad već spomenute komore. Pozivamo sve one koji se ne slažu sa progonom uvaženog profesora da to i javno kažu – ističe u saopćenju za javnost Stomatološki fakultet sa klinikama.