Vlada RS-a

Podržan Nacrt sporazuma o sniženju cijena usluga rominga

vlada_rs_sjednica

Korisnici mobilnih javnih komunikacionih mreža prilikom boravka u zemljama potpisnicama Sporazuma, moći će, kako se pojašnjava, koristiti usluge rominga po znatno nižim cijenama nego što je to danas, odnosno pod istim uslovima koje imaju i građani u zemljama članicama Evropske unije

Vlada Republike Srpske (RS) podržala je tekst Nacrta sporazuma o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim telekomunikacijskim mrežama u regionu zapadnog Balkana.

Zadužila je Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a da Ministarstvu komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine dostavi mišljenje po pitanju predloženog nacrta sporazuma.

-Potpisivanjem ovog sporazuma će se ostvariti višestruke koristi za korisnike usluga mobilnih komunikacija – saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Korisnici mobilnih javnih komunikacionih mreža prilikom boravka u zemljama potpisnicama Sporazuma, moći će, kako se pojašnjava, koristiti usluge rominga po znatno nižim cijenama nego što je to danas, odnosno pod istim uslovima koje imaju i građani u zemljama članicama Evropske unije.

-Za očekivati je da će sniženje cijena rominga doprinijeti ne samo nesmetanom funkcionisanju zajedničkog tržišta, nego i povećanju zahtjeva za uslugama mobilnih komunikacija, što u krajnjem cilju doprinosi postizanju većeg stepena razvoja ovog tržišta u svim zemljama, pa i u BiH – navode iz Vlade RS-a.

Na sjednici Vlade je usvojena i Odluka o osnivanju “HE Foča i HE Paunci” društva s ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Foča.

Osnivač društva je Mješoviti Holding “Elektroprivreda Republike Srpske“ Matično preduzeće a.d. Trebinje. Društvo se osniva kao jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću.

Utvrđene su i izmjene i dopune Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, po hitnom postupku.

Prijedlogom ovog zakona propisuje se da policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom pripada dodatna naknada u iznosu od 10 posto prosječne plate u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ostvarene u proteklom mjesecu.