BiH

Damir Arnaut

Podržan ustavni osnov i principi amandmana na Ustav BiH koje je predložila Naša stranka

25/10/2021

Proglašenjem ovih prijedloga kao ustavno utemeljenih, te podrškom njihovim principima, mi stičemo temelj za dalju parlamentarnu borbu, kaže Arnaut

Na današnjoj sjednici Ustavno-pravna komisija Parlamenta BiH podržala je amandmane Naše stranke na Ustav BiH i utvrdila da su usaglašeni s Ustavom, saopćeno je iz Naše stranke.

„Radi se o ukupno četiri amandmana kojim se implementiraju sve presude suda u Strasbourgu. Najbitnije, podržan je naš prijedlog da se umjesto tročlanog Predsjedništva bira jedan predsjednik, i to da se izbor vrši iz Parlamenta BiH. Time bi se sve značajnije ovlasti koje Predsjedništvo danas ima prebacile na Vijeće ministara. Također, osnažili bismo Predstavnički dom tako što bismo ukinuli Dom naroda, ne ukidajući pritom zaštitu vitalnih i entitetskih interesa. Ono što je također jako važno, za mnoge i najvažnije, jeste da bismo u parlamentarnom zastupanju prekinuli s diskriminacijom Ostalih. Proglašenjem ovih prijedloga kao ustavno utemeljenih, te podrškom njihovim principima, mi stičemo temelj za dalju parlamentarnu borbu. Naši prijedlozi sad imaju osnov za razmatranje u Predstavničkom i u Domu naroda. Ono što je vrijedno za spomenuti jest da bi se time rasprava o ustavnim promjenama konačno vratila u Parlament“, rekao je Damir Arnaut, član Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, saopćeno je iz Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.