Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PFBiH

Podržani nacrti izmjena zakona o Poreznoj upravi i poticajima poljoprivredi

dom naroda fbih FENA (2)

Jedna od novina je brisanje prekršajnih odredbi u važećem zakonu koje se odnose na sudionike u platnom prometu – banke, jer je to propisano odredbama Zakona o unutrašnjem platnom prometu

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je većinom glasova na sjednici, bez delegatske rasprave, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH, čiji je predlagač Federalna vlada.

Primarni cilj izmjena i dopuna ovog zakona je usuglašavanje njegovih normi sa Zakonom o unutrašnjem platnom prometu, Zakonom o prekršajima i Zakonom o plaćama i naknadama u organima Vlasti FBiH, navedeno je iz Vlade.

Jedna od novina je brisanje prekršajnih odredbi u važećem zakonu koje se odnose na sudionike u platnom prometu – banke, jer je to propisano odredbama Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

S obzirom na to da su ovim zakonom uređeni isti prekršaji, a da je propis o unutrašnjem platnom prometu lex specialis, novopredloženo je rješenje da Porezna uprava više nema nadležnost u kontroli platnog prometa jer postoji kolizija propisa.

Dom naroda je na današnjoj sjednici većinom glasova, također bez rasprave, podržao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, čiji su predlagači članovi Parlamenta Sanela Klarić i Vibor Handžić.

Prema Handžićevom obrazloženju, osnovna izmjena u odnosu na dosadašnje zakonodavstvo iz ove oblasti je uvođenje efikasnijeg mehanizma Vladi, odnosno resornom ministarstvu “da se obračuna s onima koji nenamjenski troše novac koji se iz budžeta izdvaja za navedene potpore”.

Sjednica je u toku.