Podržano ukidanje “bijelog hljeba”

drzavne institucije zgrada

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa ukidanje takozvanog bijelog hljeba za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH, a koji su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SBB-a BiH.

Navedeni zakon Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na sjednici održanoj 26. februara prošle godine, ali on do sada nije razmatran u Domu naroda.

Razmatranje na Komisiji prijedloga zakona o ukidanju “bijelog hljeba” inicirao je Safet Softić, iz SDA, koji će kao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda predložiti da ova tačka bude uvrštena u dnevni red sutrašnje sjednice ovog doma.

Ističući da ne prejudicira ishod glasanja o predloženom zakonu u Domu naroda, srpski delegat i član Komisije Dragutin Rodić ocijenio je da je potrebno okončati proceduru za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

On je podsjetio da se od sredine prošle godine razgovara o sveobuhvatnom rješenju pitanja plata i naknada u institucijama BiH, ali da nema nagovještaja integralnog rješenja ovog problema i da zbog toga treba završiti razmatranje predloženog zakona.

Prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama uzdržani su bili predstavnici hrvatskog naroda – Ljilja Zovko i Zdenka Džambas.

Predloženom izmjenom Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH briše se odredba prema kojoj izabrani i imenovani funkcioneri na nivou BiH imaju pravo na platu godinu dana po isteku mandata.

Komisija je danas podržala izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi “Transparentnost rada institucija BiH” i “Upravljanje carinskim terminalima”.

U raspravi o izvještajima Rodić je podsjetio da je do sada urađeno više od 35 revizija učinka, ali da brine slaba realizacija preporuka revizora.

Komisija za finansije i budžet predložiće Domu naroda da usvoji zaključke kojima se Savjet ministara, odnosno Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ i UIO BiH obavezuju da u roku od šest mjeseci informišu Komisiju o planiranim i preduzetim aktivnostima za realizaciju preporuka iz revizorskih izvještaja.