Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podžić: Koordinacija u policijskim agencijama je jako loša

sifet podzic

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH je na današnjoj sjednici utvrdila prijedloga zaključaka na osnovu ranije poslaničke rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnom privođenju ljudi na prostoru Republike Srpske.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Sifet Podžić je nakon sjednice kazao novinarima da je Komisija danas završila rad u vezi s izvještajem o terorističkom aktu u Zvorniku i predložit će domovima određene zaključke.

Prvim zaključkom se zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da Vijeću ministara BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi prijedlog dokumenta sa preciznim operativnim procedurama za postupanje i koordinaciju policijskih agencija.

– Zaključili smo da je definitivno ta koordinacija u policijskim agencijama jako loša – kazao je Podžić.

Zaključeno je i da se prijedlog nove strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma uradi što prije, kojom će se odrediti opći okvir djelovanja BiH i njezinih institucija u borbi protiv terorizma.

Također, da se sastavi cjelovita informacija o svim do sada izvedenim terorističkim aktima u BiH, o međusobnoj saradnji policijskih agencija i njihovoj saradnji sa sudovima i tužilaštvima.

Jednim od zaključaka se obavezuju sve institucije BiH da u svom radu i postupanju poštuju osnovna ljudska prava i slobode propisane Ustavom BiH i međunarodnim konvecijama.

Zajednička komisija je usvojila i zaključak kojim se pozivaju svi mediji da se pridruže borbi protiv terorizma time što će svojim prilozima o terorističkimm aktivnostima, a u cilju prevencije govora mržnje i podsticanja na terorizam, posebno u komentarima na portalima dosljedno poštovati princip odgovornosti i objektivnosti informiranja.

– Poziva se Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Ombudsmeni BiH da sagledaju aktivnosti svih sudova i tužilaštava u svim izvedenim policijskim akcijama, a u vezi sa kršenjem ljudskih prava. Ovo su zaključci koji će biti upućeni domovima Parlamentarne skupštine BiH – kazao je Podžić.

Zajednička komisija je danas razmatrala i Prijedlog Izvještaja o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2014. godinu i Plana rada Nezavisnog odbora za 2015. godinu.

Podžić je kazao da su se na sjednici Komisije, tokom rasprave, iskristalizirala dva prijedloga.

– Jedan je da se Parlametu predloži smjena kompletnog Nezavisnog odbora, a drugi je da se insistira da Nezavisni odbor dostavi izvještaj o svom radu sukladno zakonu. Prvi prijedlog zaključka da se predloži smjena Nezavisnog odbora nije prošao, nije dobio potrebnu većini jer za njega nije glasao niko iz reda hrvatskog naroda. Drugi zaključkak je prošao – kazao je Podžić.