Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podžić: Narušen sistem komandovanja u OSBiH

sifet podzic333

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sifet Podžić (Demokratska fronta – DF) ocijenio je danas da je sistem komandovanja i kontrole u Oružanim snagama BiH ozbiljno narušen i da je uveden etnički lanac komandovanja.

On je tako reagirao u izjavi za medije nakon što na današnjoj sjednici Komisije nije prihvaćena inicijativa člana Komisije Hazima Rančića (Stranka demokratske akcije – SDA) da se na dnevni red sjednice uvrsti informacija u učešću Oružanih snaga BiH u obilježavanju “Dana Republike Srpske, 9. januara”, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

– Trebalo je razmatrati to pitanje jer je potrebno da ministrica odbrane Marina Pendeš potpiše akt sa svojim saradnicima, da se oni pridržavaju zakona o odbrani i službi u OSBiH. Nismo imali većinu i ostalo je da se do 2. februara ispita ko je sve osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prekršio zakon te da se poslije toga preduzimaju sankcije – stav je Podžića.

Za člana Komisije Dušanku Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) proslava “Dana RS-a” je završena i bila je, tvrdi, po svemu legalna, podsjetivši da je Ivanić to više puta i objasnio.

Mišljenja je da, stoga, na tu priču treba staviti tačku, ali je i ocijenila da je Ministarstvo odbrane trenutno pod neviđenim pritiskom nakon svega što se događalo 8. i 9. januara u Banjoj Luci.