Ministar odbrane BiH

Podžić: Nedostatak političke odluke razlog zašto helikopteri OSBiH ne gase požare

osbih helikopter pozar

On je dodao da su helikopteri OS BiH u toku godine učestvovali u gašenju požara na području Travnika i Kupresa, a da je u okviru misija MEDEVAK izvršeno više intervencija

Jedini razlog zbog čega helikopteri Oružanih snaga BiH nisu angažovani u gašenju požara je nedonošenje političke odluke u Predsjedništvu BiH odnosno neglasanje člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika oko upotrebe helikoptera, izjavio je danas Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“OS BiH imaju spremne helikoptere za tu, inače redovnu, misiju OS BiH i imamo takođe spremne i jako iskusne posade koje su niz godina upravo na ovim reonima gdje i danas gori učestvovale na gašenju požara”, rekao je dana Podžić.

On je dodao da su helikopteri OS BiH u toku godine učestvovali u gašenju požara na području Travnika i Kupresa, a da je u okviru misija MEDEVAK izvršeno više intervencija.

Prema njegovim riječima prije dva, tri dana inspekciju je izvršio komandant NATO štaba u Sarajevu Eric Folkestad, inače iskusni pilot na UH-1 helikopterima koji su u spremnosti za gašenje požara i utvrdio da su posade i helikopteri spremni za ovu misiju.

“Ostajemo u spremnosti i kada se politička odluka donese mi ćemo djelovati”, rekao je Podžić.