Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar odbrane bih

Podžić: Posjeta njemačke ministrice odbrane je poruka da nismo sami

l_2e5f31b1a3d79c29ef3402aaf337b294

Istakao je da je podrška Njemačke u protekle dvije godine bila od ogromnog značaja za Ministarstvo odbrane BiH, na čemu je posebno zahvalio

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s njemačkom ministricom odbrane Christine Lambrecht da je njena posjeta poruka da nismo sami i da ćemo sarađivati sa zemljama članicama NATO-a i EU.

Istakao je da je podrška Njemačke u protekle dvije godine bila od ogromnog značaja za Ministarstvo odbrane BiH, na čemu je posebno zahvalio.

– Bez obzira na sve ekonomske posljedice koje će osjetiti svi stanovnici Evrope, suglasili smo se da moramo osuditi barbarizam kojem svjedočimo prema građanima Ukrajine – rekao je Podžić.

Dodao je da zemlje regije, među kojima je i BiH, nisu u potpunosti integrisane u EU i NATO, a zbog agresivnog ponašanja Rusije to može biti vrlo osjetljivo područje.

– Čvrsto obećanje i ohrabrenje za nas je da nećemo biti sami jer imamo naše prijatelje iz EU i NATO-a, a u tom kontekstu smo razgovarali i o budućnosti misije EUFOR-a – naveo je Podžić.

Dodao je da su se suglasili da će, ukoliko bi došlo do problema s produženjem te misije, zajednički naći način da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini.

– Kroz program “Berlin+” i dobrom saradnjom EUFOR-a, NATO-a i bh. vlasti zaključili smo da ne smijemo dozvoliti da 25 godina mira u BiH bude narušeno – potcrtao je Podžić.

Poručio je da su pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali u brojnim misijama podrške miru i izrazio nadu da neće biti potrebe da učestvuju i u odbarni Evrope.

– A ako bude trebalo, tu smo – naglasio je Podžić.