Podžić tvrdi da se kaje: Stidim se, u svoje sam ime podržao Poplašena

sifet podzic

Saopštenjem za javnost oglasio se generalni sekretar Demokratske fronte i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je podržao izbor četničkog vojvode i bivšeg predsjednika RS-a za člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta.

-Nakon što su se dojmovi slegli nakog glasanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, pri kojem je za jednog od članova imenovan samoproklamovani četnički vojvoda Nikola Poplašen, glasovima 8 delegata, među kojima je i moj glas, jasno ću izgovoriti:

Da, pogriješio sam. Istina je da sam pogriješio, ponajviše prema sebi i svim bosanskohercegovačkim patriotama, jer sam kao čovjek, koji je svim srcem sve vrijeme rata branio ovu zemlju, napravio politički kompromis i kajem se.

S druge strane, neka ne likuju i ne drže prodike oni koji niti su ikada branili, niti ikada voljeli i poštovali ovu zemlju. Stid koji ja osjećam u vezi odluke koju su uz mene podržali i naši koalicioni partneri SDA, HDZ BiH i Savez za promjene, nikada neće biti osjećaj koji će kod takvih prevladati zbog štete koje su nanijeli i još uvijek nanose našoj domovini na grublji i opasniji način od jedne moje pogrešne procjene i želje za kompromisom, tamo gdje mu zaista nije bilo mjesta.

Stav da ovo podržim, bio je moj lični i nikako stav Demokratske fronte, stoji u saopćenju koje potpisuje Sifet Podžić.

Slučaj Poplašen: Ko je glasao za četničkog vojvodu u Domu naroda BiH

Podsjećamo osim Podžića za Poplašenov (1 – DF) izbor glasali su još i Sead Kadić (na slici broj 6 – SDA), Bariša Čolak (4- HDZ), Mario Karamatić (8 – HSS), Zdenka Džambas (5 – HDZ), Ljilja Zovko (2 – HDZ), Ognjen Tadić (3 – SDS) i Darko Babalj (7 – SDS).

Protiv imenovanja Poplašena ništa nisu imali ni Halid Genjac (SDA), Safet Softić (SDA), Dragutin Rodić (DNS), Nebojša Radmanović (SNSD) i Sredoje Nović (SNSD), svi su bili suzdržani.

Na sjednici nisu bili prisutni Fahrudin Radončić (SBB) i Martin Raguž (HDZ 1990).