Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podžić za Fokus.ba: Bez ustavnih promjena, sve je ovo patnja

sifet podzic333

Komentarišući trenutna politička previranja na bh. političkoj sceni i stalno podrivanje ustavnog poretka BiH, delegat DF-a u Domu naroda Parlamenta BiH Sifet Podžić u razgovoru za Fokus.ba izjavio je da BiH pod hitno treba ustavne promjene.

“Bez ustavnih promjena, sve je ovo paćenje. Dalje ovako ne ide. Uz dužno poštovanje prema njemačko-britanskoj inicijativi i dostavljanja upitnika od EU, ne vidim napredak. Ja razumijem ljude iz EU koji nam žele pomoći. Ali definitivno se ne mogu krupna politička pitanja ostavljati na stranu, a pokušati sve riješiti preko ekonomije. Vidite da zapinjemo na svakom koraku. Moraju se napraviti ustavne promjene, moraju se izvršiti presude Suda za ljudska prava u Strazburu. Dakle, treba napraviti normalan sistem. Ovako imat ćemo non-stop paćenje i blokade, što nas ne vodi nigdje”, kazao je Podžić za Fokus.ba.

On je upozorio da i dalje postoje političke snage koje otvoreno ruše državu BiH.

“Gospodin Čović i gospodin Dodik skupa rade na uništvanju institucija BiH i države BiH. To je najbolje vidljivo upravo u slučaju Ustavnog suda BiH. Jedan od primjera je i ovo miješanje u rukovođenje i komandovanje Oružanim snagama BiH”, naglasio je Podžić.

Mišljenja je da je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš činom odobravanja učešća vojnog orkestra na proslavi dana RS-a (9. januar) počinila krivično djelo “koje se mora sankcionisati po krivičnom zakonu jer je ranija odluka Ustavnog suda BiH kristalno jasna”.

“Ministrica Pendeš je jedno ovako osjetljivo pitanje trebala prebaciti na Predsjedništvo BiH koje konsenzusom donosi odluku odluku o upotrebi Oružanih snaga BiH. Ona se upustila u ovaj proces najvjerovatnije izvršavajući odluke predsjednika HDZ-a Dragana Čovića. Osim kršenja Krivičnog zakona ja moram napomenuti da je ovdje prekršen i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH koji jasno precizira šta je nadležnost Trećeg pješadijskog puka. To je da baštini tradiciju i identitet vojske iz koje potiče, a nikad nekih neustavnih datuma kao što je dan RS-a”, istakao je Podžić.

Pozvao je članove Predsjedništva BiH da pokrenu odgovornost ministrice Pendeš.

“Ovo je antiustavna i protuzakonita aktivnost. Neko za to mora odgovarati”, zaključio je Podžić.