Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Pogedajte kako je izgledala vježba vojnika BiH i SAD-a na Manjači

osbih_ossad_manjaca_vjezba 6

Vježba “Brzi odgovor 21” traje od 17. maja do 2. juna na više lokacija u BiH

Na vojnom poligonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Manjača, nedaleko od Banjaluke, danas je održan prikaz dijela zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD na terenu u okviru vojne vježbe “Brzi odgovor 21”, javlja Anadolu Agency (AA)

Pokazna vježba danas je izvedena u okviru Dana visokih zvanica, u okviru vježbe “Brzi odgovor 21” koja traje od 17. maja do 2. juna.

Danu visokih zvanica prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, američki ambasador u BiH Eric Nelson, komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, general Christopher Cavoli, premijer FBiH Fadil Novalić i drugi vojni bh. i američki zvaničnici.

Vojnici BiH i SAD na poligonu su pokazali kako izgleda neutralisanje protivničkih snaga iz zasjede uz elemente podrške iz zraka.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, izrazio je zahvalnost Vladi i vojsci SAD što su odlučili da zajedno sa OS BiH danas učestvuju na ovoj vojnoj vježbi i da se na taj način jasno pokaže i vidi da su OS BiH u potpunosti opravdale ono što je do sada nazivano najuspješnijom reformom u BiH od Dejtona pa do danas.

“Danas smo praktično na licu mjesta u ovoj vojnoj vježbi mogli da vidimo da su OS BiH s punim stepenom borbene gotovosti operativne i sposobne da izvršavaju misiju koju po Zakonu o odbrani imaju. Vi znate da je to zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, učešće u međunarodnim mirovnim misijama, borba protiv terorizma i pomoć stanovništvu BH u toku elementarnih nepogoda”, kazao je Džaferović.

Dodao je da izuzetno važno što je danas pokazana interoperabilnost sa armijom SAD te naglasio da je reforma odbrambenog sektora u BiH dala svoje puno opravdanje.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, poželio je dobrodošlicu u BiH generalu Cavoliju i njegovim trupama, a pripadnicima OS BiH čestitao je na svemu prikazanom do sada i danas.

“Moram reći da osjećam jednu vrstu ponosa, pored zadovoljstva što je naš saveznik, partner i prijatelj SAD odabrao OS BiH kao nekog kome vjeruje i sa kojim procjenjuje da može da izvodi ovakve vrste operacija. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provode OS BiH i Ministarstvo odbrane uz potpuno političku podršku Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH. Ovo nije kraj naše saradnje. Naše OS i Vojska SAD kao i ostale jedinice zemalja članica NATO-a već su sarađivale u borbenim zonama, prije svega tu mislim na misije u Iraku i Avganistanu, a ovo je u okviru nove situacije u BiH, gdje BiH već aktivno učestvuje u Akcionom planu za članstvo u NATO-u, samo još jedna potvrda da je odluka onih koji odlučuju o putu BiH i vanjskopolitičkim ciljevima BiH bila ispravna. Ta odluka se tiče našeg puta ka punopravnom članstvu u NATO savezu”, kazao je Komšić.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, rekao je da učešće BiH u vježbi “Odbrana Evrope 21” za BiH znači da je kredibilan partner za očuvanje mira i sigurnosti u ovom dijelu Evrope.

“Kroz ovu vježbu mi smo provjerili i testirali našu integraciju sa snagama saveznika i ovo je za nas bilo važno da provjerimo naše elemente kolektivne sigurnosti upravo onako kako su strategijski državni dokumenti to i predvidjeli”, kazao je Podžić.

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Združenog štaba OS BiH, rekao je da očekuju da će u BiH doći do kompromisa koji će dati mogućnost da dođe do boljeg artikulisanja ukupnih potreba odbrambenog sistema i povećavanja izdvajanja za odbranu u BiH radi interesa države BiH, njenih građana, ali i oružanih snaga.

Generalmajor Radovan Ilić, komandant Operativne komande OS BiH, najavio je da će uslijediti i druge vježbe, odnosno niz bilateralnih vježbi kao što je vježba s Vojskom Srbije u oktobru na poligonu Manjača i učešće na međunarodnim vježbama u svijetu.

“Ovo nije nikakva NATO vježba. Ovo je bilateralna vježba koju izvodimo sa Vojskom SAD kao sa svim drugim vojskama s kojima imamo sklopljene bilateralne sporazume”, naglasio je Ilić.

Christopher Cavoli, koji je ranije bio u BiH kao pripadnik stabilizacionih snaga, rekao je da je ponosan i sretan kada vidi napredak napravljen u BiH.

“Kao što znate, nije lako organizovati ovako veliku vježbu zbog toga želim da iskažem svoje profesionalno divljenje Oružnim snagama BiH zato što su uradili jako dobar posao”, kazao je on.

Eric Nelson, ambasador SAD u BiH, pohvalio je pokazane vještine pripadnika OS BIH i SAD tokom ove vježbe.

“Ovo je najveće angažovanje trupa vojske SAD još od okončanja misije SFOR-a 2004. godine i još jedan je pokazatelj trajne posvećenosti SAD održavanju mira i stabilnosti u BiH”, kazao je on.

Istakao je da je put pred BiH jasan i da su “vrata NATO-a otvorena”.

“Ono što vidimo danas na sceni jeste jačanje partnerstva između NATO saveza i BiH u smislu provođenja neophodnih reformi koje će BiH približiti evroatlanskim standardima prvenstveno kada je u pitanju napredak na svim poljima uključujući i vladavinu prava.

“SAD su ponosne na napredak koji je BiH postigla i ostaje posvećen i snažan partner BiH na njenom daljem putu ka evroatlanskim integracijama”, rekao je Nelson.

U vježbi “Brzi odgovor 2021” učestvuje oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika, a održava se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Vježba “Brzi odgovor 21” je dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.