Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jutarnji list

Pogled iz Hrvatske: HDZ i Čović se odazvao skupu sa šajkačama i kokardama

covic1

Ko zna političke prilike, nije iznenađen Čovićem, iako su najveće žrtve etničkog čišćenja u Republici Srpskoj upravo Hrvati

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, prisustvovao je “danu RS-a” u Banjoj Luci, iako je Ustavni sud BiH taj praznik još 2015. ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake i proglasio ga neustavnim. Ali, Čović i HDZ su se odazvali skupu sa šajkačama i kokardama jer su bliski politički saveznici s vođom bosanskih Srba, Miloradom Dodikom, koji je, recimo, ove sedmice izjavio da je “Drina – srpska rijeka”, piše u komentaru Jutarnjeg lista.

Karadžić i Krajišnik

U Republici Srpskoj 9. januara obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”. Ko zna političke prilike, nije iznenađen Čovićem, iako su najveće žrtve etničkog čišćenja u Republici Srpskoj upravo Hrvati, kojih je na tom području prije 9. januara 1992. živjelo 220.000, a danas je ostalo manje od 10 hiljada ili jedan od nekadašnjih 25. Franjo Komarica, banjalučki biskup, često se žalio da HDZ BiH ne mari zbog egzodusa Hrvata iz RS-a, ali njegova upozorenja redovito su odlazila u vjetar. Nastradali su i Bošnjaci, kojih je sada oko 100 hiljada , a nekada ih je bilo 440.000.

Persona non grata

Uostalom, banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog ambasadora, no njoj su, sjedeći u prvom redu s Čovićem, sudjelovali predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Vulina je prošle godine hrvatska Vlada proglasila personom non grata, a Irinej današnju Hrvatsku voli uspoređivati s NDH.

Na kraju je održana centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana RS-a. Ulicama Banje Luke prodefilirala je jedinica odjevena u srpsku uniformu iz 1. svj. rata, uz jednog konja i zastave, a kako ništa u RS-u ne može proći bez Haaškog tribunala, ceremoniji je prisustvovao i sin ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić. Parada je protekla bez ikakva znakovlja BiH, no uz brojne zastave RS-a i Srbije, a intonirane su samo entitetska i srbijanska državna himna.