Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Pogledajte fascinantnu snimku pulsiranja magle i smoga iznad Sarajeva

08/12/2017

Astronomska grupa Sarajevo napravila je zanimljiv ubrzani videosnimak (popularni timelapse) na kojem se može vidjeti kako glavni grad naše zemlje proteklih dana prekriva magla i smog.

Kako pojašnjavaju ljubitelji astronomije, prilikom snimanja Sarajeva uočili su fluidno pulsiranje magle i smoga koje podsjeća na “udare mora o stijene”.

“Vrlo je zanimljivo posmatrati (i snimati) poznatu sarajevsku maglu (i smog koji guši i truje naš grad) zimi. Nevjerovatne su boje koje sarajevska svjetla daju magli, a potiču od jako osvjetljenih objekata (npr. SCC) ili tornjeva, ali i puteva i stambenih jedinica. Uočava se fluidno pulsiranje, gotovo kao more kada udara u stijene. Naravno tu je i vertikalno pulsiranje, kretanje magle gore i dole u naletima. Takođe, mogu se primjetiti “udari” magle (sa istočne strane pretežno) u kratkim naletima, pa onda rasterećenje uzduž sarajevske kotline. Tačno se vidi kako postoji začepljenje protoka fluida, lokalno nagomilavanje magle a onda kratkotrajno spuštanje, oticanje i pulsiranje”, kažu autori snimka.

Pogledajte zaista fascinantnu snimku…

Sarajevska magla i smog from Catovic on Vimeo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.