Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

migrantska kriza

Pogledajte kako izgleda bivši kamp za migrante “Vučjak”

Vucjak-nakon-migranata

Iako je Vučjak zatvoren, u Bihać svakodnevno pristižu novi migranti koji traže krov nad glavom, ali se i ujedno nadaju da će preći granicu u što skorijem vremenu

Iako su migranti sa Vučjaka izmješteni u Sarajevo, u Bihaću još nije riješen problem migrantske krize. Intenzivno se radi na čišćenju bivšeg kampa, ali i traži mjesto za prekobrojne migrante koji i dalje dolaze u Unsko-sanski kanton.

Prošla su dva dana od izmještanja migranata iz sada već bivšeg prihvatnog kampa Vučjak. Sanacija terena i uklanjanje šatora na Vučjaku još su u toku. Pred volonterima Crvenog krsta narednih dana je mnogo posla, javlja BHRT.

“Najteži posao je sad ovaj dio, rasklapanje svih šatora koji su montirani u proteklom periodu i evo već drugi dan radimo na tim poslovima i radićemo najvjerovatnije i sutra i prekosutra jer ima tu dosta posla”, kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta grada Bihaća.

Grupa migranata iz Sirije krenula je na gejm, odnosno prelazak preko granice. Kažu, putuju već 40 dana i cilj im je Evropska Unija.

Građani Bihaća ističu da je premještanje migranata iz Vučjaka bio dobar potez, da je migranata u gradu primjetno manje, te da se osjećaju sigurnije. Nakon osposobljavanja kasarne Blažuj, planirano je izmještanje svih migranata za koje nema mjesta u prihvatnim centrima USK.

“Pripremaćemo se da i drugi dio migranata koji jednostavno prelazi granice mogućnosti Unsko-sanskog kantona se izmjeste prema Blažuju”, kaže Mustafa Ružnić, premijer USK.

Iako je Vučjak zatvoren, u Bihać svakodnevno pristižu novi migranti koji traže krov nad glavom, ali se i ujedno nadaju da će preći granicu u što skorijem vremenu.

A kakva je danas situacija u nekadašnjem kampu za migrante “Vučjak” pogledajte u video prilogu: