Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje 22. godišnjice Fonda memorijala

Pogledajte kako izgleda muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata“ (FOTO)

Heroji oslobodilačkog rata (1)

Vrpcu, čime je muzej uz veliki broj prisutnih svečano otvoren, presjekli su članovi porodica heroja oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine

Povodom obilježavanja 22. godišnjice danas je u Multimedialnom centru Kovači u Sarajevu otvorena muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata“. Postavka je posvećena devetorici ljudi, za koje je Predsjedništvo Republike BiH na sjednici 14. aprila 1994. godine izdalo ukaze kojim se posthumno odlikuju Ordenom heroja oslobodilačkog rata. To su: Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhad Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vrpcu, čime je muzej uz veliki broj prisutnih svečano otvoren, presjekli su članovi porodica heroja oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

“Otvaranje muzeja za devet heroja, iako ne znam koliko će moj mandat trajati, sigurno je jedna od aktivnosti, koja će ga obilježiti. Imali smo priliku sinoć biti sa porodicama naših devet heroja i veću količinu pozitivne energije nisam imao prilike da osjetim dugo. Osobe koje su dale svoje najdraže sinove, očeve, muževe, nisu ništa tražile, osim što ih je interesovalo u kojem pravcu ide BiH i iskrena želja da njihovi sinovi nisu dali uzalud živote i da će BiH biti onakva za kakvu su se borili. Otvaranje muzeja je samo ‘šlag na tortu’ da nove generacije koje dolaze kada dođu u ovaj muzej imaju prilike da se upoznaju sa likom i djelom najvećih heroja BiH, koji su ostavili svoje živote da bi oni danas uživali u benefitu koji se zove mir, sloboda i nezavisnost“, istakao je Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Jusko je dodao i da je veoma važna kultura sjećanja na ljude, poput devet heroja oslobodilačkog rata. Po njemu, ne samo današnje otvaranje muzejske postavke, nego i obilježavanje svakog datuma vezanog za oslobodilački rat, važno je za mlade generacije.

“Koliko god je nama vojnim veteranima to bitno, još je bitnije da se mlade generacije upoznaju sa onima koji su bili najvažniji dio te priče i da imamo danas BiH, kakvu imamo“, istakao je Jusko.

Fond memorijala je prije otvaranja muzejske postavke u Multimedijalnom centru upriličio prigodan kulturni program u znak sjećanja na devet heroja. Također, dodijeljene su zahvalnice članovima porodica heroja za njihov veliki doprinos u stvaranju muzejske postavke. Zahvalnice su dobile i mnoge organizacije, kompanije i medijske kuće koje pomažu ili prate rad Fonda memorijala, a među njima i Anadolu Agency.

Osim otvaranja muzejske postavke “Heroji oslobodilačkog rata“ u sklopu obilježavanja 22. godišnjice od osnivanja Fonda memorijala danas će biti održano tradicionalno poklanjanje hatma dove, parastosa i mise zadušnice za sve borce pripadnike Armije i MUP-a R BiH.