BiH

Suprotstavljanje kriminalu

Pogledajte kako policija u Zenici uništava zaplijenjene automobile

19/12/2018

Policija Zeničko-dobojskog kantona je među rijetkim bezbjedonosnim subjektima koji se na ovakav način suprostavlja kriminalnim radnjama na cestama i saobraćaju

Zenička je policija, na lokalitetu kompanije u naselju Tetovo koja se bavi metalnim otpadom, izvršila uništavanje pet putničkih automobila koji su u proteklom periodu oduzeti zbog počinjenih niza prekršaja u saobraćaju.

Radi se o vozilima koja su korištena prilikom činjenja saobraćajnih prekršaja, a koja su presudama i odlukama nadležnih sudova s područja Zeničko-dobojskog kantona oduzeta od vlasnika, te je sudski naloženo njihovo uništavanje u cilju spriječavanja njihovog eventualnog korištenja za druge prekršaje ili kriminalne radnje.

Policija Zeničko-dobojskog kantona je među rijetkim bezbjedonosnim subjektima koji se na ovakav način suprostavlja kriminalnim radnjama na cestama i saobraćaju.

– Ovo je pravi odgovor bezobzirnim prekršiocima u bezbjednosti saobraćaja i odgovor policije onim osobama koji ugrožavaju pješake i druge učesnike u saobraćaju. Ovo je nažalost i odgovor onim koji prouzrokuju teške saobraćajne nesreće, kakve se dešavaju i gdje nam stradaju djeca i pješaci. Policija ZDK će u narednom periodu insistirati na provođenju ovakvih najradikalnijih mjera. Moramo istaći razumijevanje sudova s područja Zeničko-dobojskog kantona, a uz obostrani rad i razumijevanje možemo doći do toga da imamo siguran saobraćaj na našem kantonu – kazao nam je policijski komesar Semir Šut.

Statistički podaci trenutno pokazuju da je značajan broj ovako uklonjenih vozila sa cesta u Zeničko-dobojskom kantonu doprinio većoj sigurnosti i manjem broju žrtava na cestama.

Od kada se provode mjere trajnog oduzimanja vozila zajedno sa sudovima do sada je s ulica u ZDK uklonjeno preko 500 vozila, što je doprinijelo stabilnom stanju na ulicama, jer je sklonjen i isti broj nesavjesnih vozača koji su gotovo svakodnevno činili prekršaje u saobraćaju, prije svega prekoračenjima brzine i vožnje u alkoholiziranom stanju.

Policijski službenici iz Zeničko-dobojskog kantona planirali su da provedu još niz novih aktivnosti na sprječavanju činjenja prekršaja u saobraćaju i to posebno prema ‘povratnicima u činjenju prekršaja’, te vjeruju da će u narednom periodu stanje sigurnosti u saobraćaju značajno se popraviti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.