Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte oglas objavljen u Oslobođenju dva dana uoči referenduma 1992. (FOTO)

BiH

sasasasa
FOTO Strašni

Listajući po arhivi Infobira, naišli smo na zanimljiv oglas objavljen u dnevnom listu Oslobođenje prije 26 godina, na današnji dan.

Kako se bližio dan referenduma za nezavisnost BiH, (održan 1. marta 1992. gdine), tako je i dnevna štampa bila puna tema o referendumu, njegovoj promociji ili stavovima protiv njega.

Oglas o kojem je riječ objavljen je upravo dva dana prije referenduma, ali u njemu referndum nije spomenut niti jednom riječju.

U oglasu koji je potpisuje “Narodni front Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu” stoji sljedeće:

“Zar je moguće da ćemo se ubijati zbog nesposobnih i neodgovornih ljudi koji nisu u stanju da se dogovore, a ni kore hljeba nemamo. Lažu, komšija, lažu nas!

A kako je pošlo – biće rata. Noću pucaju okolo, i sve su bliže i bliže. I kako da pustim da mi dijete pogine? Da mi kuću spale?

I gdje da bježim? Kud bih ja kad je Bosna moja kuća – ja ti druge nemam. Pa se neko nađe da me pita: jesi li ti za Bosnu i Hercegovinu? Ko će da me pita? Oni koji nisu ni za šta već za sebe i svoj šićar! A ja sam ti za sve: i za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku i za Srbiju, ama za cijelu Jugu bolan, samo mi nemoj rata ovdje u kući i pusti me da pošteno radim i zaradima nego komšija, mani to, svrati na kafu…”

INFOBIRO Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Za korištenje ove usluge i kupovinu tekstova, potrebno je da posjedujete neku od mogućih vremenskih opcija pretplate na INFOBIRO sa odgovarajućim brojem kredita za download textova.

Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.