Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija sipa-e

Pogledajte privođenje Envera Bijedića, oglasilo se i Tužilaštvo TK (VIDEO)

Zagreb: 69. memorijal Borisa Hanžekovića, 800 metara, muški
03.09.2019., SRC Mladost, Zagreb - IAAF World Challenge Zagreb 2019. - 69. memorijal Borisa Hanzekovica. Amel Tuka Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i naredbi Općinskog suda Tuzla pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) danas obavljaju pretrese na više lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama

Na području Tuzlanskog kantona počeli pretresi na više lokacija. U okviru istrage Tužilaštva Tuzlanskog kantona, SIPA vrši pretrese u Rudniku soli Tuzla i na još nekoliko lokacija.

“Po našem nalogu i naredbi Općinskog suda Tuzla u toku su pretresi na više lokacija u Tuzli i Gračanici. Pretrese radi SIPA i još uvijek su u toku”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Među uhapšenim je i predsjednik Socijaldemokarta BiH Enver Bijedić i još dvije osobe.

Za šta se sumnjiče Enver Bijedić i ostali?

Istragom Tužilaštva TK obuhvaćeni su osim aktulnog direktora Rudnika soli Tuzla Aziza Čačkovića i bivši direktor Amir Sušić, predsjednik Nadzornog odbora rudnika Amir Tursunović. Također istragom su obuhvaćeni Dženan Mujkić, prokurist u firmi Mining Drilling doo. iz Gračanice i suvlasnik Atif Mujkić. Između ostalog, rudnik je potpisao sporni tender sa tom firmom o nabavci istražno-eksploatacionih bušotina u vrijednosti od 5,5 miliona maraka. Firma je registrovana prije 2018. godine i nema sve potrebne reference za obavljanje tih poslova.

U toku su pretresi na više lokacija u Tuzli, Gračanici i Banovićima. Izuzima se obimna materijalna dokumentacija, javlja FTV.

“Po nalogu ovog tužilaštva i naredbi Općinskog suda Tuzla pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) danas obavljaju pretrese na više lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama. Radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužilaštva, a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više šuta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova. Šest osoba je osumnjičeno da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, a u slučaju odgovornih lica iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja. Više informacija ćemo biti u mogućnosti saopćiti po okončanju pretresa koji su i dalje u toku”, ističe Arnautović. Danas u 13 sati u sali Tužilaštva će biti održana konferencija za medije na kojoj će prisusutvovati i jedan od postupajućih tužilaca u predmetu.

Podsjećamo, ranije je objavljeno da se provjeravaju ugovori koji se tiču ispitno-eksploatacionih bušotina u Rudniku. Radi se o višemilionskim ugovorima.

Saopštenje Tužilaštva

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i naredbi Općinskog suda Tuzla pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) danas obavljaju pretrese na više lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama.

Radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužilaštva a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više šuta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Šest osoba je osumnjičeno da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, a u slučaju tri odgovorna lica iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Više informacija će biti saopćeno po okončanju pretresa, koji su i dalje u toku.

U sali Tužilaštva u 13 sati bit će održana konferencija za medije na kojoj će prisusutvovati i jedan od postupajućih tužilaca u predmetu, navodi se u saopćenju.