Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pohvale i primjedbe povodom Narcta budžeta FBiH za 2016.

sjednica-parlamenta-FBiH111

Od pozitivnih mišljenja, bilo da dolaze od poslanika pozicije ili opozicije povodom Nacrta budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu, preovladava stav da je Federalna vlada predložila budžet na vrijeme, a posebno što je kao jednu od stavki predvidjela 50 miliona KM za prvo zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje prvenstveno mladih ljudi.

Primjedbe se, pak, najviše odnose na stavku za podršku nižim nivoima vlasti – kantonima, čiji je ukupni planirani iznos 16 miliona KM. To diskutanti, posebno iz Bosanskopodrinjskog, Posavskog i Kantona 10, smatraju nedovoljnim iznosom za najnerazvijenija područja pa neki predlažu povećanje cijele stavke, a neki da barem unutar planiranog iznosa bude izvršena pravedna raspodjela u korist najnerazvijenijih.

Ovi stavovi izrečeni su na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je dnevnom redu Nacrt federanog budžeta za 2016.

Budžet je predložila Federalna vlada i predvidjela da iznosi 2,5 milijardi KM, što je za 185,4 miliona ili 7,9 posto više u odnosu na ovogodišnji.

Federalni premijer Fadil Novalić je generalno ocijenio da se ovaj budžet ne može smatrati razvojnim jer su značajni iznosi predviđeni za socijalna davanja i vraćanje unutrašnjeg i vanjskog duga Federacije.

Nacrt budžeta je protekle sedmice odobrio Dom naroda, a ako to danas učini i Predstavnički dom, akt će, proceduralno, preći u formu prijedloga. Do tada je moguće ulagati amandmane, odnosno prijedloge za korekciju predloženih iznosa.

Parlamentarna rasprava o toj fazi budžeta planirana je za sredinu ovog mjeseca.

Budžet može stupiti na snagu, samo ako ga u istom tekstu odobre oba parlamentarna doma.