BiH

mup rs

Pojačane kontrole brzine i vožnje pod uticajem alkohola

06/11/2019

MUP RS apeluje da se svi učesnici u saobraćaju, a posebno vozači, da pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola

Za devet mjeseci ove godine evidentirano je 7.445 saobraćajnih nezgoda, od kojih su 82 sa poginulim licima, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i najavljeno da će od sutra do nedjelje, 10. novembra, pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju.

Akcenat kontrola biće na prekoračenju propisane brzine kretanja motornih vozila i kontroli učešća u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, saopšteno je iz MUP-a RS.

Za devet mjeseci ove godine evidentirano je i 336 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima, te 1.228 saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima.

Analizirajući uzroke saobraćajnih nezgoda, evidentno je da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila nepropisna i neprilagođena brzina i to u 19 odsto ili 1.414 saobraćajnih nezgoda, dok su u 3,5 odsto slučajeva ili 263 saobraćajne nezgode učestvovali vozači koji su imali preko 1,5 grama po kilogramu alkohola u organizmu.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u ovoj godini zbog prekoračenja propisane brzine kretanja motornog vozila sankcionisali 68.917 vozača, dok je zbog upravljanja pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključeno 14.612 vozača.

MUP RS apeluje da se svi učesnici u saobraćaju, a posebno vozači, da pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.