Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istražna komisija

Kavalec: Pojedinačne ostavke u VSTV-u su primjerene i opravdane, ali stanje treba riješiti sistemski

istrazna komisija

U prezentaciji Bilješke, koja sadrži standarde, pravila i dobre prakse parlamentarnog nadzora nad radom pravosuđa, učestvovali su i šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u BiH Matthew Field, zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD u BiH Ellen Germain, te v.d. šefice Odjela za demokratizaciju ODIHR-a Meaghan Fitzgerald

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH učestvovali su na video – prezentaciji Bilješke o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti, koju su, blisko sarađujući sa Misijom OSCE-a u BiH, izradili eksperti Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U prezentaciji Bilješke, koja sadrži standarde, pravila i dobre prakse parlamentarnog nadzora nad radom pravosuđa, učestvovali su i šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u BiH Matthew Field, zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD u BiH Ellen Germain, te v.d. šefice Odjela za demokratizaciju ODIHR-a Meaghan Fitzgerald.

U uvodnom obraćanju šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec ocijenila je da Privremena istražna komisija, prva te vrste u bosanskohercegovačkoj parlamentarnoj demokraciji, predstavlja važnu prekretnicu ka uspostavljanju sistema kontrole, ravnoteže i međusobne odgovornosti između tri grane vlasti, istovremeno osiguravajući poštovanje principa podjele vlasti. Prema riječima ambasadorice Kavalec, svrha danas prezentovane Bilješke je da upotpuni dosadašnji pionirski rad Privremene istražne komisije, kao i da pruži informacije i usmjeri aktivnosti nekih budućih parlamentarnih istražnih komisija.​

Šefica Misije OSCE-a u BiH smatra da su pojedinačne ostavke možda sasvim primjerene i opravdane, ali da je potrebno riješiti sistemski stanje i politiziranje rada VSTV-a. Mišljenja je da disciplinski postupci moraju biti efikasni i da mora postojati verifikacija imovinskog stanja nosilaca pravosudnih institucija.

Naglašavajući da Delegacija Evropske unije u BiH podržava rad Privremene istražne komisije, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler istakao je da evropski zvaničnici snažno ohrabruju članove Privremene istražne komisije da nastave rad s ciljem stvaranja i ubrzavanja reformi u pravosuđu BiH. Upozoravajući da bez progresa na planu vladavine prava, BiH neće moći dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ambasador Sattler izrazio je očekivanje da će u najskorije vrijeme biti usvojen novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH. Također je izrazio nadu da će Privremena istražna komisija pronaći konstruktivne načine davanja doprinosa poboljšanju situacije u pravosuđu, poštujući nezavisnost tužilaca i sudija u donošenju odluka u pojedinačnim predmetima.

Ističući u svom obraćanju da jačanje vladavine prava predstavlja prioritet za ljude u ovoj državi, britanski ambasador u BiH Matthew Field rekao je da se jačanjem vladavine prava podstiču strane investicije, olakšava poslovanje i pomaže ovoj državi da se kreće naprijed na euroatlantskom putu.

Zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD u BiH Ellen Germain rekla je da je ponosna što Vlada SAD podržava rad Privremene istražne komisije. Prema riječima zamjenice šefa misije u ambasadi SAD u BiH, kada se pojave problemi u pravosudnoj ili izvršnoj vlasti, zakonodavna vlast mora imati sposobnost da podigne glas, postavi neophodna pitanja i zahtijeva promjene. Germain je podsjetila i na organizaciju video – sastanka članova Privremene istražne komisije sa kongresmenom Davidom Priceom i dodala da će se kontakti i razmjena iskustava predstavnika Privremene istražne komisije sa Predstavničkim domom američkog Kongresa nastaviti i u budućnosti.

Prezentujući Bilješku o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti, predstavnici i eksperti ODIHR-a istakli su da je Privremena istražna komisija u svom radu poštovala tanku granicu između tri stuba vlasti, kao i standard da se, prilikom vođenja parlamentarne istrage, u potpunosti poštuje princip nezavisnosti pravosuđa. Eksperti ODIHR-a ukazali su i na tranparentnost rada Privremene istražne komisije, kao i njenu otvorenost prema predstavnicima pravosuđa, civilnog društva i medija.

Zahvaljujući se predstavnicima Misije OSCE-a, Evropske unije, SAD i drugim međunarodnim zvaničnicima na podršci, članovi Privremene istražne komisije naglasili su da Bilješka o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti predstavlja nastavak saradnje i partnerskog odnosa Komisije sa međunarodnim institucijama. Članovi Privremene istražne komisije posebno su istakli da će rad, iskustvo i institucionalna memorija ove Komisije značajno doprinijeti daljem jačanju parlamentarnog nadzora u BiH, te izrazili nadu da će praksa ove Komisije koristiti ODIHR-u kao primjer uspješnog i korektnog parlamentarnog nadzora koji će se moći primjenjivati i u drugim zemljama.

Učesnici su odgovarali i na pitanja novinara, koji su, putem video – linka, bili u prilici da direktno prate ovu prezentaciju.