Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojedini notari u RS-u godišnje zarade pola miliona KM

notar

Pojedini notari u Republici Srpskoj (RS) godišnje zarade i više od pola miliona maraka.

Lani je najveći prihod jednog notara u Republici Srpskoj (ukupan prihod od naplaćenih usluga bez PDV-a) iznosio 503.729 KM, a najmanji prihod jednog notara bio je 70.289,85 KM.

Najveći prihod ostvario je jedan od ukupno 13 notara u Banjoj Luci, koji je i u 2015. imao zaradu od naplaćenih usluga veću od pola miliona KM, a približno tom iznosu naplatio je i ranijih godina.

Prema podacima Ministarstva pravde RS-a, u Republici Srpskoj ima i 46 kandidata koji su položili notarski ispit, a nisu imenovani za notare. Od ukupnog broja, jedan kandidat ima više od 65 godina života, a jedan kandidat ove godine navršava te godine života.

U julu je usvojen novi zakon po kojem će notari u Republici Srpskoj moći da obavljaju taj posao do navršenih 65 godina života, a ne 70 kako je bilo predloženo.

Poslanici su tada usvojili i amandman da Ministarstvo pravde u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona ima obavezu da organizuje i provede konkurs za popunu upražnjenih mjesta notara, imajući u vidu činjenicu da su još nepopunjena 33 notarska mjesta.

Usvojen je zaključak po kojem Vlada treba da preispita uredbu koja reguliše naknade notara.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je u skupštinskoj raspravi tada pozvao Ministarstvo pravde RS da provjeri da li pojedini notari zarađuju “velike iznose novca”.

Poslanica SNSD-a u Dušica Šolaja isticala je da bi trebalo regulisati pitanje notarskih naknada jer nisu prilagođene situaciji u RS, ali ni drugim naknadama.

Ona je iznijela podatak da građani RS, zbog visokih naknada, odlaze u Federaciju BiH da traže notarske usluge.

Imajući u vidu da je Zakon o izmjenama i dopunama zakona stupio na snagu 28.jula 2017. godine, te u Zakonu o notarima nisu izmijenjene odredbe kojima je propisano da notari imaju pravo na nagradu i naknadu za svoj rad u visini i na način uređen Uredbom o određivanju nagrada i naknada notarima, koju donosi Vlada Republike Srpske, to znači da se ovo pitanje može razmatrati u narednom periodu ako se bude donosio novi Zakon o notarima, uvažavajući sve prijedloge i sugestije u cilju donošenja propisa u najboljem interesu građana RS-a, istakli su iz Ministarstva pravde u odgovoru na pitanje poslanice DNS-a Spomenke Stevanović.