Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poklon švedske umjetnice Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida

muzej postavka222

Švedska umjetnica Annice Stiernlof poklonila je Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 skulpturu koja simbolizira djecu ubijenu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u cijelom svijetu.

Skulpturu koja će biti stalna postavka u Muzeju u Sarajevu otkrili su danas kustosica Nermina Ljutić i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg koji je kazao da su ovakva mjesta prilika da se stranci u BiH informiraju o zločinima koji su se desili.

– Ovo je vrlo važan projekt da bi istina bila sačuvana i pokazana – naglasio je Hagelberg.

Ljutić je istakla da je švedska umjetnica tokom opsade Sarajeva vidjela kako snajperista ubija djevojčicu koja je s majkom čekala u redu za vodu.

– Slika joj je ostala trajno urezana, a skulptura će podsjećati na zločine da se nikada ne bi ponovili – rekla je Ljutić te dodala da tokom agresije ni djeca nisu bila pošteđena.

Osim te skulpture u Muzeju je postavljena školska klupa i dvije stolice koje su donacija Osnovne škole ”Fatima Gunić”, a koje će podsjećati na ubijenu učiteljicu i troje osnovaca.

Također, danas su predstavljene i fotografije prvih žrtava agresije na BiH Rame Bibera koji je ubijen na Trebevićkoj žičari i Kenana Demirovića dječaka koji je ubijen na Kobiljoj Glavi.

U okviru obilježavanja zločina u aprilu predstavljena je i nova mapa opsade Sarajeva sa statističkim podacima kao što je broj granata, broj ubijenih civila, djece. Mapa je prevedena i na engleski jezik.

U sklopu današnjih aktivnosti u Muzeju bivša učiteljica Fatima Hatibović pročitala je pismo koje je napisala ubijenoj djevojčici, svojoj učenici, Irmi Grabovica.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 otvoren je 19. jula prošle godine i prvi je muzej u BiH koji dokumentira, opisuje i prikazuje patnje žrtava, razmjere zločina i karakter rata ‘92.-‘95.

U Muzeju su arhivirane stotine izjava žrtava rata, ličnih predmeta, predmeta ekshumiranih iz masovnih grobnica, replikama prikazana mjesta zločina i masovnih egzekucija.