Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Pokreće se apelacija za osporavanje imena Republike Srpske?

12/04/2017

Stranka demokratske akcije /SDA/ pripremila je apelaciju za osporavanje imena Republike Srpske, koju planira da Ustavnom sudom BiH podnese najvjerovatnije u maju pred opšte izbore 2018. godine, pišu “Nezavisne novine”.

Izvor lista otkriva da je to gotovo sigurno, te da će SDA kompletnu predizbornu kampanju bazirati na tome, s pokušajem vraćanja povjerenja poljuljanog nakon dešavanja u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu protiv Srbije.

Isti izvor tvrdi da je odluku o apelaciji donijelo najuže rukovodstvo SDA, te da će je vjerovatno podnijeti lider te stranke Bakir Izetbegović kao član Predsjedništva BiH.

U SDA takvu informaciju juče nisu htjeli ni da potvrde ni da demantuju, a o tome nije htio da se izjasni ni član Predsjedništva SDA Ramiz Salkić.

Bakir Izetbegović je početkom februara rekao da je bilo ideja za pokretanje ocjena ustavnosti imena Republike Srpske, ali da se “sada ne planira pokretanje te inicijative”.

Bošnjačkim apelacijama pred Ustavnim sudom BiH, Republici Srpskoj su ukinuti zastava, grb i himna.

Posljednja odluka Ustavnog suda odnosila se na 9. januar, “Dan Republike Srpske”, ali nakon referenduma o tom pitanju u Republici Srpskoj, 25. septembra prošle godine, kao i izmjena određenih zakona, taj datum će se i dalje obilježavati i proslavljati kao “Dan Republike”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.