Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trenutno ima 10.814 unosa

Pokreće se Baza podataka osoba nestalih tokom rata na teritoriji bivše Jugoslavije

internet laptop – unsplash

Bazu podataka vodi Grupa za nestale osobe (GNO) i u njoj se trenutno nalazi ukupno 10.814 unosa. Taj broj će se mijenjati kako se budu prijavljivali novi slučajevi, odnosno kako se budu slučajevi rješavali

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Grupa za nestale osobe (GNO), koju čine domaće institucije nadležne za pitanja nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Srbije, će u okviru Berlinskog procesa danas u Den Hagu javno pokrenuti Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

Uspostavljanje jedinstvene, interaktivne baze podataka slučajeva nestalih osoba osigurava da ažurna evidencija nestalih osoba koje još uvijek nisu pronađene bude u svakom trenutku dostupna široj javnosti. Baza podataka također omogućava porodicama nestalih osoba i drugim građanima da vide i pregledaju postojeću evidenciju te da putem interneta dostave povratne informacije domaćim institucijama, saopćeno je iz ICMP-a.

Bazu podataka vodi Grupa za nestale osobe (GNO) i u njoj se trenutno nalazi ukupno 10.814 unosa. Taj broj će se mijenjati kako se budu prijavljivali novi slučajevi, odnosno kako se budu slučajevi rješavali. Baza podataka daje mogućnost pretraživanja po imenu, očevom imenu, prezimenu te prijavljenom području nestanka. Klikom na konkretan rezultat pretraživanja, otvorit će vam se više kategorija podataka na uvid, navodi se u saopćenju iz ICMP-a.

Predstavnici ICMP-a, domaćih institucija iz regije i vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, kao ključnih donatora u radu po pitanju nestalih osoba na zapadnom Balkanu, obratit će se danas u Den Hagu medijima nakon predstavljanja Regionalne baze podataka.