BiH

vlada distrikta

Pokreće se procedura kreditnog zaduženja Brčko distrikta kod EBRD-a

23/09/2019

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u sastav izaslanstva BiH za pregovore radi zaključenja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije za realizaciju projekta autoceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o pokretanju procedure kreditnog zaduženja Brčko distrikta BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predstojnik Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta Zoran Bulatović pojasnio je kako se radi o kreditnom zaduženju u visini od 6,5 miliona eura za projekt glavnog transportnog cjevovoda od tvornice vode “Plazulje” do Potočara u dužini od oko 14 kilometara.

“Ovim projektom ostavljene su mogućnosti i za priključenje istočnog dijela i zapadnog dijela Distrikta, a u inicijativi je i da se osigura određena funkcionalnost za južni dio Distrikta, odnosno da s izvorišta tvornice vode poboljšamo vodoopskrbu na teritoriju kompletnog Distrikta”, kazao je Bulatović.

Istaknuo je da se s tim projektom čekalo kako bi se prilagodio projektu obilaznice te kako su pri kraju aneksa glavnog transportnog cjevovoda, što znači da bi vrlo brzo mogla biti operativna sredstva ako se postignu kvalitetni dogovori.

Vlada je na sjednici usvojila i Prijedlog odluke o odobravanju Smjernice za izradu nacrta zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sistemima.

Direktor Porezne uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković kazao je da je riječ o nakani da se advokati, odnosno advokatska djelatnost izuzme iz fiskalizacije na razdoblje od godinu dana, nakon čega bi se vidjelo postoje li smetnje i problemi u evidentiranju gotovinskog prometa.

“O tome se razgovaralo na prošloj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH i koliko sam informiran nije bilo nekog raspoloženja da se takva mjera uvede. Danas je na sjednici Vlade aktualizirano ovo pitanje i ono će se vjerovatno ponovno naći na sjednici Skupštine”, izjavio je Trifković.

Po njegovim riječima, pored pitanja izmjene članka 6. Zakona o fiskalnim sustavima postoji i inicijativa Privredne komore Brčko distrikta BiH i nezavisnog zastupnika Uroša Vojnovića da se bezgotovinski platni promet izuzme iz procesa fiskalizacije.

“To je definisano kao veleprodaja, međutim mi smo dali svoju saglasnost da se ne ograničava na veleprodaju nego da se to izuzimanje definiše kao izuzimanje bezgotovinskog platnog prometa bez obzira na to radili li se ono kroz veleprodaju ili maloprodaju proizvoda jer Porezna uprava ima podatke o takvim prometima putem banaka, odnosno izvadaka. Mi očekujemo da se ta inicijativa pokrene već na narednoj sjednici Skupštine”, poručio je Trifković.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u sastav izaslanstva BiH za pregovore radi zaključenja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije za realizaciju projekta autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo kao i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade predsjedniku stručnog povjerenstva.

Vlada je k znanju primila Izvještaj i Akcijski plan za otklanjanje nedostataka po Izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjela za evropske integracije i međunarodnu saradnju za 2018. godinu kao i Izvještaj i Akcijski plan Odjela za komunalne poslove za otklanjanje nedostataka po Izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjela za komunalne poslove za 2018. godinu.

Razmatrana je i Informacija o postupcima javnih nabava u razdoblju od aprila do juna 2019. godine kao i Izvještaj o namjenskom utrošku dotacijskih sredstava za nabavu mobilne spalionice, dostavljeno od strane Javnog poduzeća “Komunalno Brčko”.

Na sjednici je usuglašeno da se uradi dorada i dopuna Izvještaj za proceduru javne nabave Javnog poduzeća “Komunalno Brčko”, saopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.