Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV BIH

Pokrenut disciplinski postupak protiv tužiteljice Aide Topalović iz Sarajeva

Tužilašto Kantona Sarajevo
Foto: BIRN BiH
Tužilašto Kantona Sarajevo

Punomoćnik Siniša Derganc je kazao kako činjenični opis ne odgovara nijednom zakonskom opisu, kako je disciplinska tužba nerazumljiva

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) počeo je disciplinski postupak protiv Aide Topalović, tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koja se tereti da je donijela naredbu o neprovođenju istrage o ugrožavanju sigurnosti bez da je saslušala oštećenu, koja je kasnije ubijena.

Kako je pročitala disciplinska tužiteljica Tatjana Stefanović-Regoda, Topalović je kao zamjenica glavne kantonalne tužiteljice, po zaduživanju predmeta od 23. oktobra 2020. protiv lica H. E. o izvršenom krivičnom djelu “ugrožavanje sigurnosti”, 4. novembra 2020. godine donijela naredbu o neprovođenju istrage, ne provjeravajući nijednu radnju iz izvještaja policije. Kako se navodi, tužiteljica nije također ispitala oštećenu.

“Svjesno nije preduzela radnje”

Tužiteljica Stefanović-Regoda je navela kako Topalović, ni nakon novih zaprimljenih navoda od policije, svjesno nije preduzela radnje. Dodala je kako je oštećena K. J. upucana hicima iz vatrenog oružja 5. decembra 2020. godine, nakon čega je 14. decembra preminula, a H. E. proglašen krivim.

Prema njenim riječima, Topalović je nemarno vršila svoju službenu dužnost te je predložila da Prvostepena disciplinska komisija utvrdi odgovornost tužene.

Navela je da se Topalović, prema izmjenama Zakona o VSTV-u, tereti za “kršenje principa Etičkog kodeksa, koji su doveli do narušavanja ugleda i integriteta pravosuđa”, ali kako bi ovo mogao biti i “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, što je kao disciplinski prekršaj bilo predviđeno tokom vremenskog perioda iz disciplinske tužbe. Dodala je kako Disciplinska komisija nije vezana za pravnu kvalifikaciju djela.

Punomoćnik Siniša Derganc je kazao kako činjenični opis ne odgovara nijednom zakonskom opisu, kako je disciplinska tužba nerazumljiva te kako ne odgovara dokazima.

Smatrala da “nema osnova sumnje”

Svjedočeći u svoju korist, Topalović je ispričala kako u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu radi od 2004. godine, te da nikada tokom svoje karijere nije disciplinski kažnjena. Izjavila je da je naredbu o neprovođenju istrage donijela jer je ocijenila kako “nema osnova sumnje”. Ispričala je kako je dva puta na adresu oštećene slala odluku, ali da je dva puta vraćena.

Tužena Topalović je potvrdila kako je nove navode zaprimala nakon što je predmet iskazala završenim.

“Ni ti novi materijali mi nisu ukazivali da mogu donijeti drugačiju odluku”, navela je ona te negirala postojanje zakonske mogućnosti izmjene ranije donesene odluke.

Na pitanje Enise Adrović, članice Disciplinske komisije, zašto u obrazloženju nije navela razlog donošenja ovakve odluke, tužena Topalović je kazala kako navodi oštećene nisu bili potkrijepljeni dokazima.

Ured disciplinskog tužioca je uložio oko 15 materijalnih dokaza, među kojima i presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 25. maja 2021. zbog krivičnog djela “ubistvo”, dok punomoćnik tužene nije imao materijalnih dokaza.

Nastavak glavne rasprave je 5. aprila, kada je planirano iznošenje završnih riječi.