Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srce za djecu oboljelu od raka

Pokrenut projekat terapijskog jahanja za djecu oboljelu od raka

jahanje-djeca

Kroz tri mjeseca, koliko je planirano trajanje projekta, 30-oro djece će kroz jahanje raditi na svom osnaživanju

U cilju unapređenja života djece i mladih oboljelih i liječenih od raka, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” pokrenulo je projekat terapijskog jahanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Dokazano je da kontakt sa konjima i jahanje djeluju terapijski na djecu te u ovom slučaju mogu popraviti psiho-fizičko i socijalno zdravlje hematoonkoloških malih pacijenata, a što dugoročno može utjecati na pozitivan ishod liječenja te bolju psiho-fizičku formu tokom samog tretmana”, naveli su iz Udruženja.

Kroz tri mjeseca, koliko je planirano trajanje projekta, 30-oro djece će kroz jahanje raditi na svom osnaživanju.

“Želimo da naši mali heroji sa ovim projektom odjašu u svoju bolju i sretniju budućnost”, poručuju iz Udruženja.

Projekat se sprovodi u okviru obilježavanja Zlatnog septembra, mjeseca podizanja svijesti o dječijem raku. Zlatni septembar se obilježava nizom aktivnosti pod sloganom “Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno!”

“Budućnost je nešto što asocira na neizvjesnost, ali i nešto u što polažemo nade. Budućnost za djecu oboljelu od raka u trenutku uspostavljanja dijagnoze gubi obrise i nju zamjenjuje nada. Ovog Zlatnog septembra želimo zajedno s Vama graditi bolju budućnost za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove porodice u našoj zemlji. Želimo da svi zajedno damo obrise budućnosti naših najvećih heroja i da mi budemo njihov odraz u ogledalu. Kada se probude ujutro i pogledaju se da znaju da imaju nadu u nama, podršku, ljubav. Da podržavamo njihovu hrabrost. Da nisu ostali sami u borbi svog života sa neprijateljem zvanim rak”, navode iz udruženja.

Terapijsko jahanje podržali su Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo.