usk

Pokrenuta istraga zbog smrti mlade majke i njene bebe, proglašen Dan žalosti

azra becirspahic (1)

Mora se ustanoviti uzrok koji je doveo do smrti porodilje i njene bebe kako bi se utvrdilo je li u pitanju nesretan događaj ili je bio nemar

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić potvrdio je da se u noći sa srijede na četvrtak (17. marta), u Odjelu ginekologije i porodiljstva dogodio smrtni ishod prilikom poroda.

– Nažalost, pored sve stručne pomoći koja se u tom trenutku mogla pružiti, smrtni ishod je uslijedio i za mladu majku i bebu. U pružanje pomoći bila su uključena četiri odjela, odnosno stručno osoblje Ginekologije, Kirurgije, Neonatologije i Anesteziologije. Svi su dali maksimalan trud i pokušali učiniti sve što je u njihovoj moći, no nažalost nisu uspjeli pomoći – kazao je doktor Havić.

Najavljeno je i kako će se u istragu slučaja najvjerovatnije uključiti nadležni istražni organi, odnosno Kantonalna policija i Tužilaštvo USK.

– Za ovakve slučajeve je i adekvatno uključivanje istražnih organa, kako bi se sve detaljno ispitalo i istražilo, te na osnovu svega toga donio konačni sud – naveo je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko- sanskog kantona, po nalogu Tužilaštva USK, pokrenulo je istragu u vezi smrti mlade majke Azre Bećirpsahić (26) i njene bebe prilikom porođaja u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, potvrdio je za Dnevni avaz Adnan Beganović, portparol, MUP-a Unsko-sanskog kantona.

– Obaviješteni smo od medicinskog osoblja šta se desilo. Postupajući tužilac Tužilaštva Unsko -sanskog kantona je o tome upoznat i izdao je nalog za provođenje istražih radnji Sektoru kriminalističke policije. Radi se na prikupljanju podataka vezano za nemili događaj – kazao je za Beganović.

Dodao je da se mora ustanoviti uzrok koji je doveo do smrti porodilje i njene bebe kako bi se utvrdilo je li u pitanju nesretan događaj ili je bio nemar.

– Naložena je i obdukcija radi utvrđivanja činjenica o uzroku smrti – kazao je Beganović.

U Bosanskom Petrovcu, dženaza Azri Bećirspahić rođenoj Ferizović i njenoj bebi obavit će se danas, 19. marta 2022. godine ispred gradske džamije, a ukop odmah poslije u mezarlucima Didovići u Bosanskom Petrovcu.

Isti dan će u Bosanskom Petrovcu biti proglašen kao Dan žalosti.