Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrenuta kampanja ‘Vrištimo za Mostar’

vristimo za mostar

“Vrištimo za Mostar” naziv projekta Udruge građana Vrisak koji je večeras simbolično predstavljen ispred kuće legendarnog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine u Mostaru s ciljem da se problemi koji tište Mostarke i Mostarce konačno počnu rješavati, javlja Anadolu Agency.

Projekt “Vrištimo za Mostar” odnosi se na neodržavanje izbora, ali i rješavanje pitanja neuspjelih i nedovršenih projekta poput izgradnje Gradske sportske dvorane, obnove kuće Mujage Komadine, Staklene banke, kopa Vihovići i još drugih projekata koji su crna mostarska svakodnevnica.

“Svjesni smo da postoji politička odgovornost društvenih aktera, ali isto tako smo svjesni da postoji društvena odgovornost svih nas i mislim da svi trebamo djelovati, dakle mi kao udruga građana i ostale nevladine organizacije, ali i mediji, te slati jasne poruke kojim će se doprinijeti i do politički odgovornih osoba za stanje kakvo jeste”, kazao je predsjednik Udruge građana Vrisak, Vedran Arapović.

Kampanju ‘vrištanja’ za Mostar, kako ističe, Udruga je pokrenula nakon priče o nepravednoj raspodjeli javnih prihoda u BiH koja je postala top tema i uspješna kampanja, jer “nepravda se u Gradu Mostaru događa već godinama”. Najgore je, kako kaže, to što su građani Mostara prihvatili činjenicu da je sve normalno što se dešava ili ne dešava u Mostaru.

“Sve dok ne pokažemo mi kao građani jedan visok stupanj društvene odgovornosti te stvari će se nastaviti i u budućnosti”, poručio je Arapović, uvjeren da će se građanska odgovornost u Mostaru konačno probuditi što je i cilj same kampanje.

Projekt menadžer kampanje Glorija Lujanović ističe kako kampanja ‘Vrištimo za Mostar’, nema rok trajanja, jer sve da se izbori održe već sutra građani Mostara imaju na što ‘vrištati’ još godinama sve dok u fokusu društvenog života ne budu problemi koje žive svi građani.