Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"pod lupom"

Pokrenuta peticija za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

211215_Pod_Lupom (1)

Projekt menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović je kazao da se ova koalicija već sedam godina kroz svoje aktivnosti zalaže za unapređenje izbornog procesa

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“ danas je konferencijom za medije u Sarajevu označila početak kampanje potpisivanja građanske peticije za sprečavanje izbornih prevara i krađa uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića, koja će trajati do 22. decembra.

Kako je rečeno, više od 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine će u više od 70 gradova i općina izaći na ulice da dobiju podršku građana i građanki za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Od danas će biti moguće potpisati ovu građansku peticiju i online putem web stranice koalicije „Pod lupom“, kao i na uličnim štandovima.

Projekt menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović je kazao da se ova koalicija već sedam godina kroz svoje aktivnosti zalaže za unapređenje izbornog procesa.

Napomenuo je da su tokom prethodnog perioda predložili veći broj preporuka kojima bi se unaprijedio izborni proces u BiH, od kojih je jedan dio prihvaćen i implementiran u izborno zakonodavstvo.

Međutim, istaknuo je da je za slobodne i poštene izbore u BiH neophodno uložiti još dosta truda da bi se moglo govoriti o uspješnoj izbornoj reformi.

Po njegovim riječima, jedna od preporuka za koju smatraju da bi se njenim provođenjem izborni proces značajno unaprijedio je sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića.

– Shvatajući širinu uvođenja novih tehnologija u izborni proces i kompleksnost ove promjene, kao i tromost u proaktivnom pristupu za unapređenje izbornog procesa, uvidjeli smo da je neophodno direktno uključiti bh. građane i građanke u zemlji i inostranstvu u ovu kampanju i pokazati nadležnim institucijama da građani i građanke žele promjene u ovom smislu – kazao je Jovanović.

Zbog toga su se odlučili na pokretanje javne kampanje za unapređenje izbornog procesa koja podrazumijeva potpisivanje građanske peticije, odnosno direktni oblik demokratije kroz isporučivanje zahtjeva građana prema donosiocima odluka.

Jovanović ističe da bi se uvođenjem novih tehnologija vratilo povjerenje građana u izbore, ali i doprinijelo povećanju transparentnosti izbornog procesa.

– Konkretno, uvođenje mašina za skeniranje glasačkih listića ne bi značajno promijenilo način glasanja na koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova. Dodatno, bila bi omogućena kvalitetnija postizborna analiza i tzv. izborna forenzika od strane izborne administracije, posmatrača izbora, ali i svih drugih sudionika izbornog procesa – kazao je Jovanović.

Napominje da bi, zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli imati nekoliko sati ili čak nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Jovanović smatra da bi se elektronskom identifikacijom birača spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlaze na glasanje kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta uzastupno i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu.

Kazao je da od 110 demokratskih država svijeta, u njih više od 50 postoji sistem biometrijske identifikacije birača, a u više od 40 postoji neki oblik novih tehnologija koje služe za pomoć pri glasanju.

Jovanović navodi da su nove tehnologije posebno značajne u državama s niskim stepenom povjerenja građana u izbore, jer sprečavaju izborne prevare na izborni dan i vraćaju povjerenje javnosti u izborni proces.

Iz Koalicije “Pod lupom” podsjećaju da je sva snaga upravo u rukama građana i građanki ove zemlje, te da su promjene nabolje moguće, ali samo uz njihovo aktivno učešće.