Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na državnom nivou

Pokret “Za nove generacije” objavio uslov za učešće u vlasti

damir marjanovic fena

“Pokret „Za nove generacije“ će dati šansu novome sazivu Vijeća ministara u trajanju od 100 dana da dokaže svoju privrženost ovim ciljevima”

Pokret „Za nove generacije“ nastavlja svoje učešće u zakonodavnoj vlasti na državnom nivou, objavljeno je iz ove stranke. Njihovo saopštenje prenosimo u nastavku:

“Naši principi od kojih ne odustajemo su jasni. Euro-atlanske integracije, poštivanje državnih institucija Bosne i Hercegovine, borba protiv kriminala i korupcije, provođenje presuda ustavnoga suda, provođenje reforme poreske i akcizne politike sa ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize u Bosni i Hercegovini i osiguranja podrške poduzetništvu, te reforma obrazovnoga sistema, povećana ulaganja u nauku i borba za bolji položaj mladih moraju biti teme u fokusu u svim pregovorima koji se vode na ovom nivou.

Kako smo i ranije rekli, pokret „Za nove generacije“ će dati šansu novome sazivu Vijeća ministara u trajanju od 100 dana da dokaže svoju privrženost ovim ciljevima. No i prije isteka tih 100 dana, već u prvom koraku odabira budućih ministara i zamjenika ministara, nositelja izvršne vlasti, bitno je imenovati osobe od znanja, političkog, legalnog i moralnog kredibiliteta koje mogu ispuniti ono što svi zajedno najavljujemo zadnjih sedmica građanima Bosne i Hercegovine – izlazak iz višedesetljetnog političkog haosa.

Stav pokreta „Za nove generacije“ je da nećemo podržati da u novom sazivu Vijeća ministara BiH budu imenovane osobe pravomoćno presuđivane za bilo koje krivično djelo. Novi saziv Vijeća ministara BiH će dobiti podršku samo pod uvjetom da osobe koje su kandidati/kandidatkinje za obnašanje ovih funkcija, moraju biti etične osobe, osobe s integritetom i ne mogu biti osobe pravomoćno presuđivane za bilo koje krivično djelo, optužene za krivična djela, niti osobe koje su pod istragom policijskih i tužilačkih organa za bilo koje krivično djelo”, saopšteno je iz ZNG.