Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokret Za nove generacije: SAFER je zanimljivo štivo, ne pretjerano konkretno i primjenjivo

damir marjanović
Damir Marjanović

ZNG ne prihvata ovaj dokument kao strateški

Iz Pokreta za nove generacije oglasili su se saopćenjem za javnost povodom dokumenta “U susret SAFER učenju: Reforma predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo”.

Kako navode, Pokret Za nove generacije je pažljivo analizirao dokument predstavljen od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (u javnosti poznat pod akronimom SAFER), te odgovore koje je ministrica ponudila na jedinom zvaničnom zakonodavnom sastanku na kojem se o njemu raspravljalo, sastanku Komisije za obrazovanje Skupštine Kantona Sarajevo koju je je inicirao zastupnik Pokreta Za nove generacije prof. dr. Damir Marjanović a koji je održan jučer.

-Stoga obavještavamo javnost da ovaj dokument (SAFER) po svom sadržaju i kvaliteti za naš Pokret ne ispunjava uvjete da bude prihvaćen kao strateški dokument u oblasti obrazovanja za Kanton Sarajevo.
ZNG može prihvatiti realnost da je ovaj dokument nastao u vrijeme prethodne vlade i da je legitimno pravo bivšeg saziva vlade (koju su činili NIP, SDP, NS i SViH) i ministrice Hota Muminović da ga delegira kao političku viziju obrazovanja u našem glavnom gradu – saopćeno je.

-Upravo iz tog razloga očekujemo od naših partnera u vlasti da prihvate stav Pokreta Za nove generacije koji ovaj dokument (u ovoj fazi) prepoznaje kao zanimljivo štivo, ne pretjerano konkretno i primjenjivo, u kojem autori iznose neka svoja promišljanja o potencijalnim izazovima obrazovanja u budućnosti. Neka od tih promišljanja imaju smisao a neka su, sa stanovišta našeg pokreta, neuvjerljiva i znanstveno nedovoljno potkrijepljena – stoji u saopćenju Pokreta Za nove generacije.

Kako dalje navode, ZNG ne prihvata ovaj dokument kao strateški, te će partnerima u vlasti predložiti – i na tome insistirati – da dokument prije bilo kakvog pokušaja implementacije stave u široku javnu raspravu gdje će eksperti iz oblasti obrazovanja, ali i svi građani Kantona Sarajevo imat priliku da jasno i objektivno iznesu svoje mišljenje o njemu.

-Na kraju, u pojedinim komentarima po društvenim mrežama primijetili smo da su pojedini, pretežno anonimni, komentatori pokušali preko ovoga dokumenta diskriminirati ministricu Hota Muminović na osnovu njenih vjerskih uvjerenja. Pokret Za nove generacije oštro osuđuje sve takve napade i bilo kakvu manipulaciju s jedne ili s druge strane po tom pitanju. Rasprava o obrazovanju se ne vodi po kuloarima nego na zvaničnim sastancima i očekujemo od Ministarstva da organizira javne rasprave o svim dokumentima u procesu njihovoga nastajanje – navode iz Pokreta Za nove generacije.