Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nas ne možete kupiti

Pokušaj diskreditacije novinarke Fokusa zbog afere “Respiratori”, reagiralo Društvo novinara BiH

respiratori-glavna-1

Sa gnušanjem odbacujemo bilo kakvu vezu ili politički uticaj. Svoje izvore nećemo otkriti, ali ćemo još jednom naglasiti da nemaju veze ni sa politikom ni političarima, poručeno je

Na nekoliko anonimnih Facebook stranica i profila pokrenuta je kampanja koja ima za cilj diskreditaciju Fokusa i naše novinarke Semire Degirmendžić, te dovođenja u vezu sa političkim opcijama i pojedincima. Prema onome što se može vidjeti i analizirati iz prethodnih objava, riječ je o mreži botova i stranica koje se mogu dovesti u direktnu vezu sa vladajućim političkim strukturama.

Pokušaj je to odmazde i traženja alibija za aferu “Respirator” koju je naša novinarka Semira Degirmendžić, na osnovu činjenica i zvaničnih dokumanata objavila, a kolege iz drugih nezavisnih medija nastavile istraživati i obrađivati.

“Redakcijski kolegij nezavisnog online magazina Fokus osuđuje jeftini pokušaj diskreditacije i vršenja pritiska na našu novinarku Degirmendžić, objavljivanjem notornih neistina i nekakvih lažnih šema. Sa gnušanjem odbacujemo bilo kakvu vezu ili politički uticaj prilikom objave inicijalnog teksta o ‘aferi Respirator’. Svoje izvore nećemo otkriti, ali ćemo još jednom naglasiti da nemaju veze ni sa politikom ni političarima. Naš motiv u ovoj, ali i svim ostalim pričama o kriminalu i korupciji koje smo objavili isključivo su profesionalni i novinarski. Znamo da je osobama, koje su naručile ovakve bljuvotine to teško shvatiti jer rukovodeći se svojim bogatim iskustvom iz te oblasti, smatraju da novinari otkrivaju afere samo kad su one ‘naručene’. To je uvreda za sve nas, ali i kolege iz drugih nezavisnih novinarskih redakcija u BiH koje iz dana u dan otkrivaju razne afere i kriminalne aktivnosti pojedinaca iz vlasti i rade skoro u nemogućim uslovima i pod stalnim pritiskom. Zbog svega navedenog Fokus će ovaj slučaj prijaviti nadležnim policijskim organima”, kaže se u reakciji Redakcijskog kolegija Fokusa uz poruku da nas ne možete zaplašiti niti kupiti!

Ovim povodom oglasilo se i Društvo novinara BiH čiju reakciju prenosimo u cijelosti:

“Pritisci na novinare koji su zaslužni za otkrivajnje niza afera u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa se nastavljaju. Ponovo je na udaru novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić, koja je zaslužna za otkrivanje afere ‘Respiratori’.

Naime, na društvenim mrežama se pojavio video klip u kojem se za kolegicu Degirmendžić kaže da najgore neistine dolaze iz njenog pera, a da ono što je otkrila nisu nikakve afere već ‘naručeno novinarstvo’ u vezi sa jednom političkom strankom!

U izvrnutom sistemu vrijednosti kojem svakodnevno svjedočimo, došlo se do toga da je upiranje prstom u nezakonite radnje u doba najveće krize s kojom se susrela zemlja nešto što je lažno i naručeno, a da je poželjno braniti počinioce sumnjivih radnji.

Ohrabruju riječi kolega iz Fokusa koji ovaj slučaj označavaju kao pokušaj pritiska zbog afere ‘Respiratori’, te poručuju da ih neće omesti u daljnjem istraživanju ove i drugih afera. Također, najavljuju da će prijaviti slučaj policiji kako bi se otkrilo ko stoji iza lažnih profila s kojih se objavljuju ovi sadržaj. Od organa za provođenje zakona očekujemo da hitno reagiraju i javno objave imena odgovornih”, kaže se u reakciji Društva novinara BiH.