Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Pokušaji osporavanja važnosti nestalih snimaka s “Crystala” i Alisine krvave majice

mutap zijad i alisa
Zijad i Alisa Mutap / FOTO: avaz.ba

U sudnici je prikazan snimak s videonadzora iz “Crystala” u trajanju od nekoliko sekundi, ali iz 2013. godine! Snimkom odbrana Muamera Ožegovića pokušava dokazati da, čak i da su snimci iz kritične noći pronađeni, oni navodno zbog loše kvalitete ne bi bili od pomoći u istrazi!

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap i ostali” u kojem se pored Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

S. DEGIRMENDŽIĆ/ Fokus.ba

Oni su optuženi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Odbrana optuženih danas je ulagala materijalne dokaze u sudski spis, a koji se uglavnom odnose na dokaze koje su ranije uložili tužitelji Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara. Riječ je o zapisnicima sa saslušanja optuženih, raznim naredbama i potvrdama za oduzimanje predmeta, nalazima vještačenja…

Advokatica Zijada Mutapa i Alise Mutap-Ramić uložila je među ostalim dokumentima i službene zabilješke MUP-a KS iz 2016. godine, kao i rezultate vještačenja boje sa Renaulta Clio. Među dokumentima koje je Kisić dala sudijama našao se i izvještaj o posebnim istražnim radnjama koje su provođene u vrijeme istrage i prema Alisi Mutap te njenom bivšem momku Mirzi Ploskiću. Uloženi su i nalazi neurološkog vještačenja Alise Mutap, kao i njeni nalazi o zdravstvenom stanju iz decembra 2015. godine, kao i listing telefonskih poziva Zijada Mutapa.

Uložen je i zapisnik o ispitivanju Ljube Seferovića, gdje se referirala na iskaz zaštićenog svjedoka M10.

Kisić je predala i zdravstvene nalaze Alise Mutap iz 2015. godine.

Među brojnim dokumentima uloženim u sudskim spisima, a koji se odnose na materijale ranije korištene u postupcima pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u vezi sa događajima koji se dovode u vezu sa smrću Dženana Memića su i zahtjevi za izdavanje naredbe od 9. februara Općinskom sudu Sarajevo radi izuzimanja snimaka video nadzora s kuće Šerifa Konjevića i rezidencije kuvajtske ambasade u Velikoj aleji, te obavijest o toj “nerealizovanoj naredbi” upućenoj iz MUP-a KS Općinskom sudu u Sarajevu 24. februara 2016.godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić pitao je danas Ermina Gačanovića, advokata optuženog Dupovca, koji su razlozi zbog kojih te naredbe nisu realizirane. Gačanović je kazao da je prvi razlog taj što su postojale smetnje tehničko-pravne prirode, jer se u naredbi spominjala i rezidencija kuvajtske ambasade, a da je drugi razlog taj jer je u međuvremenu došlo do promjene kvalifikacije djela, pa je Općinski sud tražio da se ranije naredbe vrate, te da se izdaju nove.

Optuženi Dupovac je kazao da je njega kontaktirao sudija Općinskog suda i da je tražio da se naredba vrati, te da je u ovom slučaju riječ o nekoliko stvari za koje Dupovac kaže “da na njih nije mogao utjecati”.

Podsjećamo, na jednom od ranijih ročišta u ovom predmetu pjevač Šerif Konjević je kazao da je dan nakon stradanja Dženana Memića u Velikoj Aleji, u njegovu kuću došao Hasan Dupovac s još dvojicom policajaca, te da je Dupovac bez sudske naredbe izuzeo snimke videonadzora, a koji se odnose na kritičnu noć u kojoj je stradao Memić.

Konjević je tada rekao i da nije dobio nikakvu potvrdu o izuzimanju snimka.

Zanimljivo je da su neke od ključnih dokaza o kojima se godinama govori, ali koji su i dalje nedostupni, odbrane Josipa Barića i Muamera Ožegovića danas pokušale u potpunosti relavitizirati i proglasiti nebitnima, čak i da su bili dostupni. Riječ je o nestalim snimcima s Hotela “Crystal” na Ilidži, vlasnika Alije Budnje, te o majici Alise Mutap na kojoj je bilo krvi, a koju policajac Josip Barić nije izuzeo u kritičnoj noći, dok je sve predmete i odjeću Dženana Memića izuzeo.

Advokat Kadrija Kolić pri ulaganju dokaza s kojima će od optužbi braniti svog branjenika Josipa Barića, pored zapisnika, te određenih dokumenata i rješenja koja su donosili Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, te Vrhovni sud FBiH, spomenuo je i činjenicu da Barić nije 8. februara izuzeo od Alise Mutap-Ramić majicu na kojoj je bilo krvi.

Kolić je danas kazao “da ta majica nije imala nikakav značaj”.

Edin Šećerbegović, advokat Muamera Ožegovića, koji je radio kao recepcioner u Hotelu “Crystal”, vlasništvo Alije Budnje, u sudnici je danas pokazao jedan snimak s videonadzora iz tog hotela u trajanju od nekoliko sekundi, a kojim pokušava dokazati da čak i da su snimci iz kritične noći pronađeni, oni navodno zbog loše kvalitete ne bi bili od pomoći u istrazi!

Posebno je zanimljivo da je na snimku, prikazanom danas u sudnici, datum od 21. jula 2013. godine. Poznato je da su u ovom predmetu svjedočili i policajci koji su pokušali izuzeti snimke videonadzora s Hotela “Crystal” kada je baš u tom trenutku naprasno nestalo struje, kao i da se načinu nestanaka snimaka posvetila izuzetna pažnja i da su angažiranii vještaci, te je stoga pokušaj da se relevantnost snimaka iz noći od 8. februara 2016.godine, čak i da nisu nestali, pokušava osporiti snimkom nastalim tri godine ranije u najmanju ruku čudan.

Današnjem ročištu iz opravdanih razloga nisu prisustvovali tužitelji u ovom predmetu Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara. Njih je danas mijenjala tužiteljica Kanevčev koja je kazala da će se Tužilaštvo BiH naknadno očitovati o dokazima koje je uložila odbrana optuženih.

Sudija Branko Perić kazao je da tužitelji Hasanspahić i Čampara imaju obavezu do narednog ročišta, u idući četvrtak, pripremiti završne riječi u ovom predmetu.