podignuta optužnica

Pokušao se zaposliti u MUP s falsifikovanom diplomom

muphnk
Foto: Fena
Ilustracija

Uutvrđeno je da imenovani ne prolazi kroz evidencije navedene škole odnosno da ta škola nije izdala navedenu diplomu, što mu je bilo poznato

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je 11. aprila podiglo optužnicu protiv H.B. (1979.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo – krivotvorenje isprave, a optužnica je u cijelosti potvrđena od strane suca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Mostaru.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva, optužnicom se H.B. tereti da je 14. aprila 2021. godine u Mostaru, prilikom prijave na Javni natječaj od 3. aprila 2021. godine za prijem namještenika na radno mjesto – viši referent VKV automehaničar u Odjelu prometne tehnike naoružanja i tehničke zaštite MUP-a HNK-a Mostar, predao ovjerenu presliku diplome o završenoj srednjoj stručnoj školi, izdanu od strane JU Mješovita srednja saobraćajna škola u Sarajevu, na koje radno mjesto je i izabran.

Nakon toga je, u fazi provjere validnosti priložene diplome, utvrđeno da imenovani ne prolazi kroz evidencije navedene škole odnosno da ta škola nije izdala navedenu diplomu, što mu je bilo poznato, te je tako, na taj način, lažnu javnu ispravu uporabio kao pravu, čime je počinio kazneno djelo-krivotvorenje isprave, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo Mostar.

hnk